Εξάρσεις κρουσμάτων και αναζωπυρώσεις εστιών, ακόμη και σε χώρες όπου η πανδημία παρουσίαζε ύφεση, καταγράφονται πλέον παντού. Από την Ισπανία και την Ιταλία έως την Μ.Βρετανία, τα κρούσματα που εμφανίζονται καθημερινά έχουν αυξητική τροχιά, ενώ με ασταμάτητη ορμή συνεχίζεται η πορεία της πανδημίας στις πλέον προβληματικές χώρες, δηλαδή ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό. Στην γειτονική μας Σερβία η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά (δέκα θάνατοι χθες και 392 νέα κρούσματα), ενώ αυξητική είναι η πορεία του ιού στην πλειοψηφία των χωρών της Βαλκανικής, όπως Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία.
Αντιμέτωπα με την αναζωπύρωση άλλα κράτη υιοθετούν τοπικά lockdown, άλλα απαγορεύουν τις συναθροίσεις άνω των 10-30 ατόμων, κάποια καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, ενώ κοινός παρονομαστής είναι οι συστάσεις για τήρηση των κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση καμία μέχρι στιγμής χώρα δεν εξετάζει την υιοθέτηση καθολικών lockdowns, αφού το κόστος θα ήταν τεράστιο. Το δείχνει η πρώτη αποτίμηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τις επιπτώσεις που έφερε στον πλανήτη ο πρώτος γύρος της καραντίνας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες έπληξαν 132 εκατ. πληθυσμού, πέραν των ήδη 690 εκατομμυρίων που βρέθηκαν στη δεινή αυτή θέση πέρυσι, ενώ οι μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς της εκπαίδευσης, θα οδηγήσουν τουλάχιστον 9,7 εκατ. παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Πρωτιά στα νέα κρούσματα του κορονοϊού που ξεπέρασαν τα 31.000 χθες καταγράφει πλέον η Ινδία. Βρίσκεται στήθος με στήθος με τις ΗΠΑ οι οποίες χθες είχαν 26.600 νέα κρούσματα, χαμηλότερα πάντως από τις προηγούμενες ημέρες όταν αυτά είχαν φτάσει να κυμαίνονται από 65.000-73.000.
Και για τις δύο χώρες οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν ακόμη και τα 100.000, δεδομένου ότι σε αμφότερες δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του ιού.
Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, η Ινδία έχει πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 26.000 θανάτους, όμως τα κρούσματα κυμαίνονται ημερησίως μεταξύ 28.000-35.000 και οι θάνατοι μεταξύ 500-700. Η τοπική κυβέρνηση, μετά από ένα μαζικό lockdown 8 εβδομάδων, περιορίζεται μόνο σε τοπικές καραντίνες, με ένα σύστημα υγείας ανεπαρκές και ποντάρει στις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου.
70.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ τα μέχρι σήμερα κρούσματα ξεπερνούν τα 3,7 εκατομμύρια και οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 141.000. Κατά το τελευταίο τριήμερο είχαμε απο΄70.000-73.000 νέα κρούσματα, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 1.000 καθημερινά. Μετά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, ότι τα κρούσματα μπορεί και να ξεπεράσουν τα 100.000 ημερησίως, σχετική μελέτη ειδικών προς τον Λευκό Οίκο, συνιστά αυστηρότερα μέτρα τουλάχιστον σε 18 πολιτείες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον ιό. Στην πρόταση συμπεριλαβάνονται η Καλιφόρνια, η Φλόριδα, η Τζιόρτζια, η Οκλαχόμα και το Τέξας. Το Άρκανσας και το Κολοράντο συμπεριλαμβάνονται πλέον στις 28 πολιτείες που απαιτούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και η περιφέρεια της Κολούμπια. Συνολικά το αμερικανικό σύστημα υγείας δυσκολεύεται να αντέξει το βάρος της πληθώρας των ασθενών, των ελλείψεων προσωπικού, αλλά και του εξοπλισμού όπως και των διαγνωστικών τεστ.
Απουσία συντονισμού σε Βραζιλία
Η Βραζιλία μετρά πάνω από 2 εκατ. κρούσματα και περίπου 77.000 θανάτους, με τα νέα περιστατικά να φτάνουν τα 43.000 και οι θάνατοι τους 1.300. Η άρνηση του προέδρου Μπολσονάρο να δεχθεί ότι ο ιός σκοτώνει, οδήγησε σε αδυναμία εθνικού συντονισμού με τις τοπικές κυβερνήσεις να ανοίγουν την οικονομία των τοπικών πολιτειών νωρίτερα απ' ότι είχαν συστήσει οι ειδικοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν μεχρι σήμερα προσβληθεί γύρω στα 10 εκατ. άτομα, ενώ οι επιστήμονες δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Σαν Πάολο υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για διάγνωση, αλλά ούτε και η παραμικρή προσπάθεια να βελτιωθεί η μίνιμουμ παροχή υπηρεσιών υγείας. Σαν αποτέλεσμα τα κρούσματα καταγράφονται όταν πλέον αυτά είναι ήδη πολύ σοβαρά, ενώ δεν υπάρχει ιχνηλάτηση των περιστατικών.
Τι συμβαίνει στο Μεξικό
Το Μεξικό μετρά 324.000 κρούσματα συνολικά και 37.500 θανάτους περίπου, ενώ ημερησίως καταγράφονται 4.500-7.000 νέες περιπτώσεις και 300-800 νέοι θάνατοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καραντίνα δεν εφαρμόστηκε εγκαίρως στην χώρα, ούτε και υπήρξε έλεγχος εισόδου και εξόδου από αυτήν για όσο διάστημα παρέμεινε σε ισχύ. Με το κλείσιμο της πρωτεύουσας, χιλιάδες κάτοιοι την εγκατέλειψαν και κατευθύνθηκαν σε αγροτικές περιοχές, μεταφέροντας τον ιό μαζί τους. Επιπλέον, οι φτωχοί έπρεπε να εγκαταλείπουν την καραντίνα για να δουλέψουν υπό επίφοβες συνθήκες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
100 ενεργές εστίες σε Ισπανία
Η Ισπανία ξεπέρασε τα 307.000 κρούσματα και τους 28.420 θανάτους, με μια έξαρση των νέων κρουσμάτων στα 1.400 χθες και 1.360 προχθές από 600-875 τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, ευτυχώς χωρίς θανάτους. Η χώρα διατηρεί πάνω από 100 ενεργές εστίες του ιού, με κοινοτική μετάδοση στις περιοχές της Σαραγόσα και Χουέσκα. Ζήτημα καραντίνας δεν υπάρχει, ωστόσο πρόκειται να κλείσουν τα κλαμπ, και θα υπάρξουν περιορισμοί συγκέντρωσης μέχρι 10 ατόμων για γάμους, κηδείες, μπαρ, εστιατόρια και δημόσιους χώρους. Πιο επικίνδυνη είναι η Σεγρία της Καταλονίας, όπου παραμένει αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα, εντούτοις τα κρούσματα αυξάνονται και τα νοσοκομεία γεμίζουν. Σε ολόκληρη την χώρα η χρήση μάσκας είναι ήδη ή γίνεται υποχρεωτική.
Υποχρεωτική τηλεργασία σε Βρετανία
Στη Βρετανία καταγράφονται πάνω από 293.000 κρούσματα και 45.233 θάνατοι, ενώ καθημερινά εμφανίζονται άλλα 400 με 650 νέα κρούσματα. Τελευταία έχουν αυξηθεί και οι θάνατοι από 66 σε 138 ημερησίως. Ο πρόεδρος Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα ως τα Χριστούγεννα, προαναγγέλλοντας χαλάρωση των μέτρων και των τοπικών lockdown, επαναφέροντας την απασχόληση στο γραφείο και το άνοιγμα των σταδίων και θεάτρων. Για την ώρα όμως, η υποχρεωτική εργασία από το σπίτι παραμένει ως το τέλος Ιουλίου, ενώ πιθανώς και μετά την 1η Αυγούστου κάποιοι θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι. Από την 1η Αυγούστου και μετά, τηρώντας τις αποστάσεις, θα ανοίξουν τα καζίνο και τα παγοδρόμια, ενώ θα επιτρέπονται οι εκδηλώσεις γάμων με 30 προσκεκλημένους. Αντίστοιχα, το Βρετανικό Σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί με επιπλέον 3,3 εκατ. ευρώ.
Νέα μέτρα σε Ιταλία
Στην Ιταλία τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 244.000 και οι θάνατοι τους 35.000, ενώ καθημερινά καταγράφονται 114-230 νέα κρούσματα και 17-20 θάνατοι. H κυβέρνηση αποφάσισε επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μαζικά μέσα μεταφοράς, σε καταστήματα, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία και χώρους εργασίας, καθώς και όπου είναι αδύνατη η τήρηση απόστασης ενός μέτρου, ως τις 31 Ιουλίου. Παραμένουν επίσης οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από και προς την Ιταλία.
Εξαρση σε Σουηδία
Στη Σουηδία, τα κρούσματα είναι 77.000 και οι θάνατοι 5.600, ενώ καθημερινά παρατηρούνται 110 και πλέον νέα περιστατικά, ενώ πρόσφατα υπήρξε έξαρση στα 420. Αντίστοιχα καταγράφηκαν και 10 θάνατοι, ενώ αυτοί είχαν μειωθεί σε 1-2 την τελευταία εβδομάδα. Η χώρα λόγω Συντάγματος δεν μπορεί να επιβάλει lockdown ή απαγόρευση μετακίνησης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε αλλαγή της νομοθεσίας της προκειμένου να εφαρμόσει τοπικά lockdown όπου κρίθηκε απολύτως απαραίτητο. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίσει θνητότητα από τον κορονοϊό της τάξης του 35 ανά 100.000 κατοίκους, όταν αντίστοιχα στις ΗΠΑ το ποσοστό ήταν 24/100.000 πληθυσμού.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα αντίστοιχα ποσοστά στις γειτονικές Σκανδιναβικές χώρες ήταν 4,7/100.000 για τη Νορβηγία, 5,2 για τη Φινλανδία και 9,3 για τη Δανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αυτόβουλη παραμονή στο σπίτι κατόπιν συστάσεων, κατάφερε να περιορίσει τα περιστατικά.
Επιστρέφουν οι περιορισμοί στο Ισραήλ
Εξαρση με 1.400 νέα κρούσματα χθες καταγράφεται και στο Ισραήλ, ενώ από τις 6 Ιουλίου σημειώνονται μεταξύ 1200-2000 κρουσμάτων ημερησίως. Από τις 4 Ιουλίου και μετα παρατηρείται και άνοδος των θανάτων κατά 4-8 άτομα ημερησίως. Συνολικά έχουν μέψχρι σήμερα καταγράφει περίπου 47.500 περιστατικά και 392 θάνατοι. Το Σαββατοκύριακο επιστρέφουν οι περιορισμοί στη χώρα με κλείσιμο των εστιατορίων και γυμναστηρίων, ενώ θα απαγορευθούν συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε κλειστούς χώρους και άνω των 20 σε ανοικτούς, εκτός των χώρων εργασίας και οικογενειακών συγκεντρώσεων. Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.