Υπάρχουν τουλάχιστον 100 περιοχές στην ελληνική επικράτεια που αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς ανάλογης με εκείνη που κατέστρεψε την Αν. Αττική αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθ. Λέκκας, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εξέδωσε το σχετικό πόρισμα που παραδόθηκε στον Πρ. της Δημοκρατίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας είε χαρακτηριστικά ότι «ο Κάλαμος ή οι Άγιοι Απόστολοι είναι ακόμη πιο δύσκολες περιοχές, στο Μάτι υπήρχαν και κάποιες διέξοδοι διαφυγής».
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε πως πρέπει να γίνεται άσκηση ετοιμότητας για τις φωτιές κάθε έξι μήνες ενώ δήλωσε πως πρέπει να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και σχετικά μαθήματα και στα σχολεία. «Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια που να μας λένε για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα» είπε.
Ειδικά για το Μάτι εξήγησε πως «η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση».
«Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε μάλιστα ο κ. Λέκκας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.
«Σεισμός άνω των 7 βαθμών έως το 2023 στην Τουρκία»
Όσον αφορά δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι Τούρκοι είναι έτοιμοι με σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού 7,7 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως δεν πρόκειται για κάτι νέο καθώς κρίνεται πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σεισμό μιας και κάποια κομμάτια του ρήγματος δεν έχουν σπάσει.
«Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, (στην Κωνσταντινούπολη) πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός» σημείωσε.
Πηγή: Σκάι