Στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης η μεγαλειώδης νίκη του Emmanuel Macron στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία στις οποίες απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Η γερμανική Suddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Η μεταρρύθμιση είναι μια πολύ μικρή λέξη για τον Macron. Αυτό που θέλει ο πρόεδρος για τη Γαλλία το ονομάζει μετασχηματισμό, μια πραγματική μεταβολή ή και επανάσταση. Ο Macron θέλει διακαώς να δρομολογήσει μια συστημική αλλαγή. Πλέον διαθέτει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο το εκλογικό σύστημα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Μόλις μια μειοψηφία των ψηφοφόρων στηρίζει το κόμμα Macron. Η εντολή για τις μεταρρυθμίσεις -πόσο μάλλον για έναν σχηματισμό- είναι αδύναμη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελβετική Neue Zurcher Zeitung: «Με το νέο του κόμμα La Republique en March ο Emmanuel Macron πέτυχε δυο διαδοχικές νίκες στη Γαλλία. Καταρχήν κατέλαβε τον προεδρικό θώκο και στη συνέχεια απέσπασε μια ισχυρή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. (…) Η διπλή νίκη είναι όμως προβληματική. Στις προεδρικές εκλογές ο Macron κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη μόλις μιας μειοψηφίας των ψηφοφόρων αφού η αποχή ήταν υψηλή. Και οι κοινοβουλευτικές εκλογές σημαδεύτηκαν από εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή». Παρά ταύτα ο Em. Macron «(…) ξεκινά με ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Θα πρέπει όμως να την εξειδικεύσει, αφού πολλά πράγματα είναι ακόμη ασαφή. Και στη συνέχεια θα πρέπει να πείσει τους πολίτες για τα σχέδιά του. Ο Macron έχει μια προκαταβολική εμπιστοσύνη, όχι όμως και εντολή να κάνει ό,τι θέλει».
Επανάσταση χωρίς προηγούμενο
Διαφορετική η ανάγνωση της γαλλικής συντηρητικής Le Figaro που σχολιάζει: «Σε δυο αναμετρήσεις και τέσσερις εκλογικούς γύρους το En Marche, στο οποίο δεν ήθελε να πιστέψει κανείς, παρέσυρε τη Γαλλία σαν τσουνάμι. Η Αριστερά, η δεξιά, τα άκρα: όλα εκείνα τα στοιχεία που ανέκαθεν χαρακτήριζαν την πολιτική μας γεωγραφία έχουν παρασυρθεί ή τουλάχιστον συγκλονιστεί συθέμελα (από το κύμα Macron). Πάνω στα συντρίμμια του «παλιού» αυτού κόσμου, μια εντελώς ανανεωμένη πολιτική γενιά παίρνει τα ηνία της εκτελεστικής εξουσίας (…) Στην ιστορία των θεσμών μας αυτό συνιστά επανάσταση που δεν έχει προηγούμενο από το 1958 και την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας».
Τη νίκη Macron στα ευρωπαϊκά της συμφραζόμενα επιχειρούν να αναλύσουν οι Times του Λονδίνου: «Σε περίπτωση που ο Macron έχει επιτυχία, η Γαλλία θα μπορούσε επιτέλους να αφήσει πίσω της δεκαετίες αδύναμων οικονομικών επιδόσεων. Αυτό θα ήταν μια καλή είδηση όχι μόνον για τους Γάλλους, αλλά για την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Όπως και το σχέδιο του προέδρου να ενισχύσει τη συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας και να δώσει ώθηση στην δημοσιονομική εμβάθυνση της Ευρωζώνης (…). Μπορεί στην Εθνοσυνέλευση ο Macron να έχει μια άνετη πλειοψηφία, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Κορυφαίοι συνδικαλιστές μιλούν ήδη για εργασιακές μάχες. Και αυτοί ξέρουν να διεξάγουν πολέμους. Για να έχει επιτυχία ο Macron εκεί όπου απέτυχαν οι προκάτοχοί του θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτά τα συνδικάτα».
Πηγή: skai.gr