Κορυφαίο θέμα παραμένει στα περισσότερα βρετανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Theresa May και ο Jean-Claude Juncker όσον αφορά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Δικαίως, από μία πλευρά, καθώς μετά την αναμενόμενη επικύρωσή της από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14-15 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο στάδιο, που αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.
Διαβάζοντας, ωστόσο, προσεκτικά το περιεχόμενο των όσων ήδη συμφωνήθηκαν, δεν θα συνιστούσε υπερβολή η εκτίμηση ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν έχουν ήδη καταλήξει στο πλαίσιο και αυτής της σχέσης -και απλώς, αυτό που θα επιδιώξουν είναι να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα για να την πουλήσουν τόσο στους Βρετανούς όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Εάν θέλαμε δε να περιγράψουμε με ένα σύντομο τίτλο το πλαίσιο αυτό, θα ήμασταν επίσης δικαιολογημένοι εάν επιλέγαμε το «fake Brexit»!
Ιδού τρία σημεία που δικαιολογούν του λόγου το αληθές:
- Πρώτον, μέχρι το τέλος του 2020, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα, από οικονομικής άποψης θα είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, καθώς το Λονδίνο να συνεχίσει ουσιαστικά να συνεισφέρει το μερίδιό του στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μάλιστα, αυτό θα συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2019, οπότε και θεωρητικά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά το διαζύγιο. Στη συνέχεια δε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιου άλλου είδους συμφωνία με την οποία θα συνεχίζεται η χρηματοδότηση -ενδεχομένως, κατά το πρότυπο της σχέσης που έχουν η Ε.Ε. και η Ελβετία.
- Δεύτερον, το καθεστώς των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που βρίσκονται στο έδαφος κάποιας άλλης από τις 27 χώρες-μέλη (κάπου τρία εκατομμύρια και ένα εκατομμύριο αντιστοίχως) δεν θα αλλάξει ουσιαστικά σε τίποτα. Όχι μόνο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και της όποιας μεταβατικής περιόδου, αλλά -το πιθανότερο- και στη συνέχεια.
- Τρίτον -και πιθανόν το σημαντικότερο- το καθεστώς των «μαλακών (πρακτικά ανοιχτών) συνόρων» που συμφωνήθηκε να υπάρχουν ανάμεσα στην Ιρλανδία που παραμένει πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης και την ευρισκόμενη στην βρετανική επικράτεια Βόρειο Ιρλανδία, σε συνδυασμό με την πλήρη πρόσβαση που ουσιαστικά θα συνεχίσει να έχει η Βόρειος Ιρλανδία στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αποτελούν ένα είδος «κερκόπορτας» από την οποία θα παραβιάζεται καθημερινά και συστηματικά το δήθεν απόρθητο «οχυρό» που ήθελαν να δημιουργήσουν οι εθνικιστές οπαδοί του Brexit και είχε υποσχεθεί να υπηρετήσει η κυβέρνηση της May.
Μετά από όλα αυτά και ανεξαρτήτως της τυπικής μορφής που θα έχει η τελική συμφωνία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι εκείνοι που έχουν υποστηρίξει ότι εκείνοι, στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, που είχαν διαμηνύσει πως θα επιχειρούσαν να ακυρώσουν με κάθε τρόπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, τώρα μάλλον θα τρίβουν τα χέρια τους.
Γιώργος Παυλόπουλος
AP Photo/Virginia Mayo
Διαβάστε ακόμη
Έδωσαν τα χέρια May και Juncker - Ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit