Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα την πρόταση για αίτημα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ με 188 ψήφους υπέρ έναντι 8 κατά όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβούλιο Ματί Βανχάνεν.
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών στo ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Φινλανδίας.
«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και έγιναν πιο σκληρές τις τελευταίες ημέρες αλλά είμαι σίγουρος ότι, με τη βοήθεια εποικοδομητικών συζητήσεων, θα λύσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κοινοβούλιο της Σουηδίας.
Ο Νιινίστο είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν πριν από έναν μήνα και ότι το μήνυμα τότε ήταν υποστηρικτικό για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Όμως, την τελευταία εβδομάδα είπε ότι δεν είναι«ευνοϊκό»», τόνισε ο Νιινίστο για να προσθέσει πως «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος».
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που λέει ότι συνδέονται με ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες, συγκεκριμένα για το PKK και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε την αίτηση για την ένταξη της χώρας στο NATO, σηματοδοτώντας την επίσημη κίνηση της Στοκχόλμης για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.
«Είναι πολύ σπουδαίο, πολύ σοβαρό και φαίνεται πως καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε, σύμφωνα με το CNN για να προσθέσει πως «δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Τώρα μέσα στην εβδομάδα, αυτή η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με τη Φινλανδία, σε μια μέρα περίπου, και στη συνέχεια θα διεκπεραιωθεί από το ΝΑΤΟ».
Χθες, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού».
Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Μαγκνταλένα Άντερσον στην Στοκχόλμη.
Η Σουηδή πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας η απόφαση να εγκαταλείψει η χώρα το δόγμα της στρατιωτικής ουδετερότητας, που αποτελούσε κεντρικό στοιχείο της σουηδικής εθνικής ταυτότητας για περισσότερα από 200 χρόνια, αποτελεί μια ιστορική αλλαγή.
«Βγαίνουμε από μια εποχή, για να μπούμε σε μια νέα» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας. «Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας» είπε η κ. Άντερσον.
«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.
Η κοινή γνώμη τόσο στην Σουηδία όσο και στην Φινλανδία ήταν κατηγορηματικά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την οποία οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια δραματική αλλαγή υπέρ της ένταξης.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η είσοδος των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσία, αλλά η στρατιωτική επέκταση του «θα προκαλέσει σίγουρα την απάντησή μας».