Φόρος έως 45% στις αδήλωτες καταθέσεις

Φόρος έως 45% στις αδήλωτες καταθέσεις

«Φρένο» έβαλε το κουαρτέτο στις εκπτώσεις που σχεδίαζε να δώσει η κυβέρνηση σε όσους έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, ή τις έχουν βγάλει στο εξωτερικό, προκειμένου να τις αποκαλύψουν.

Το κουαρτέτο απέρριψε όλο το σχέδιο των εκπτώσεων που είχε εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών για εκπτώσεις στον τελικό φόρο από 20% έως και 80%, ανάλογα με το εάν τα αδήλωτα κεφάλαια του εξωτερικού τοποθετούνταν σε προθεσμιακές καταθέσεις, ακίνητα ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές έχουν απαιτήσει όπως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση κατά την αποκάλυψη εισοδημάτων εφαρμόσει την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, της περιόδου αναφοράς, γεγονός που σημαίνει ότι η φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων εφόσον αποκαλυφθούν θα φορολογηθούν με συντελεστές 35%  - 45%.

Η αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και καταθέσεων θα γίνει με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, οπότε και θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους με «κρυφές» καταθέσεις να τις φανερώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική φορολογική δήλωση και να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο.

Ο κίνδυνος για όσους δεν το πράξουν θα είναι μεγάλος, αφού στο σχετικό σχέδιο νόμου που θα προωθηθεί στη Βουλή εξετάζεται όπως περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει όχι την επιβολή αυστηρών προστίμων και προσαυξήσεων για όσους δεν αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα και τις καταθέσεις τους, αλλά τη δέσμευσή τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια