Σε κλίμα συγκίνησης, με αφορμή την επέτειο διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, η ελληνική κοινότητα της Βοστώνης τίμησε τους μεγάλους Αμερικανούς φιλέλληνες Samuel Gridley Howe και Εdward Everett. Την τελετή οργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη στο νεκροταφείο του Mount Auburn. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, κ. Μάικλ Δουκάκης, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος που τέλεσε τρισάγιο, και τρεις απόγονοι του Samuel Howe, του φιλέλληνα ιατρού και υπέρμαχου του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.
Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αμερικής, ο Γενικός Πρόξενος στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του Samuel Gridley Howe. Επηρεασμένος από το Λόρδο Βύρωνα και το φιλελληνικό κλίμα της εποχής, ο Howe ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1824 για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Όντας απόφοιτος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες ως χειρουργός και οργάνωσε το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων. Στη συνέχεια γύρισε στη Βοστώνη, από όπου οργάνωσε φιλελληνικές επιτροπές και πραγματοποίησε εράνους, αποστέλλοντας οκτώ πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες.
Στην τελετή συμμετείχε σημειωτέον ο Dave Power, πρόεδρος της πρωτοποριακής Σχολής Τυφλών Perkins, την οποία ίδρυσε ο Howe στη Βοστώνη. Μάλιστα μετά τον θάνατο του Howe, τη συγκεκριμένη σχολή διηύθυνε για τριάντα χρόνια ο γαμπρός του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Anagnos), ο οποίος καταγόταν από το Πάπιγγο της Ηπείρου και θεωρούταν μεγάλος εκπαιδευτικός στην εποχή του.
Μετά το πέρας της τελετής κατατέθηκε στεφάνι και στο μνήμα του φιλέλληνα διανοούμενου Edward Everett, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Everett ήταν ο πρώτος καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, πρώην γερουσιαστής και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, καθώς και πρόεδρος του Χάρβαρντ.