Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup να μην μας έκανε σοφότερους όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής για το 2023, όμως φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πήρε αυτό που ήθελε για φέτος.
Το πλέον πιθανό είναι ότι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα φέτος που θα συγκρατηθεί στην περιοχή του 1,4% του ΑΕΠ ήτοι όχι πάνω από 3 δισ. ευρώ, εγκαταλείπεται ενώ ανάλογα με το ποιο σενάριο θα επικρατήσει όσον αφορά στην διάρκεια των εχθροπραξιών αλλά και της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι το έλλειμμα μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 3% του ΑΕπ ήτοι να αυξηθεί ακόμη και κατά 3 δις. ευρώ.
Αυτή η απόφαση θα επιτρέψει στο οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει ένα «γεμάτο» πακέτο μέτρων στήριξης το οποίο θα περιλαμβάνει και άμεση εισοδηματική ενίσχυση των φτωχότερων και επιδότηση για το ρεύμα και το φυσικό αέριο αλλά και μια ενίσχυση για τα καύσιμα. Μόνο σε αυτή τη φάση, το «πακέτο» αναμένεται να περάσει το 1 δις. ευρώ καθώς μόνο για την επιδότηση του φυσικού αερίου και του ρεύματος, θα χρειαστούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ αν διατηρηθούν οι τιμές της ενέργειας σε αυτά τα ύψη.
Το πρώτο 15νθήμερο έκλεισε στα 312 ευρώ και για να επανέλθει η μέση τιμή στα 220 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο, θα πρέπει για το β’ 15νθημερο η μέση τιμή να πέσει στα 100-150 ευρώ κάτι που θεωρείται αδύνατο λόγω των συνθηκών. Αν προστεθούν και τα περίπου 300 εκατ. ευρώ για την «επιταγή ακρίβειας», ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο ενώ μένει να φανεί σε ποια λύση θα καταλήξει η κυβέρνηση για την επιδότηση των καυσίμων.
Το πιθανότερο είναι ότι θα πάμε στο γαλλικό μοντέλο για την στοχευμένη επιστροφή χρημάτων στους οικονομικά ασθενέστερους οδηγούς κάτι που μεταξύ άλλων θα αποσκοπεί και στο να μην καταρρεύσει η κατανάλωση καυσίμων. Σημαντική θέση αυτή τη φορά στο πακέτο θα έχει και η ενίσχυση των επιχειρήσεων. Το κείμενο του Eurogroup κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους μικρομεσαίους οπότε και στην Ελλάδα αναμένεται ότι η ενίσχυση των εταιρειών θα παίξει κεντρικό ρόλο.
Όταν ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει συχνά ότι το πακέτο θα χαρακτηρίζεται από σύνεση, εννοεί ότι δεν θα εξαντληθεί από τώρα όλος ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Πολύ απλά διότι ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή το τέλος και αυτής της κρίσης.
Η χθεσινή μεγάλη πτώση και του φυσικού αερίου (που επανήλθε στα 114 ευρώ η μεγαβατώρα) αλλά και του πετρελαίου κίνησης, (σ.σ το αργό έπεσε χθες στα 103 δολάρια) θα βοηθήσει λίγο στο να αποκλιμακωθεί η πίεση και να αρχίσουν να υποχωρούν και οι τιμές στην αντλία.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι με τέτοια μεταβλητότητα στις τιμές, θα πρέπει να υπάρχουν δημοσιονομικές εφεδρείες καθώς ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί καν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.