Την υπέρμετρη αύξηση ζήτησης για ένα εξοχικό στην Ελλάδα καταγράφει η Deutsche Welle η οποία σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας την κατέστησε ως τον ασφαλέστερο και ελκυστικότερο προορισμό αγοράς ακινήτων. Μόνο από Βρετανία το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατά 200% και στη Γερμανία κατά 50%.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «έχει μετατραπεί στην μεγαλύτερη αγορά ακινήτων της τελευταίας δεκαετίας» στην περίοδο του κορονοϊού, ενώ βάσει των στοιχείων που παραθέτει από την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Rightmove «η Ελλάδα είναι στις κορυφαίες αναζητήσεις μαζί με Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, η Ελλάδα κατατάχθηκε ως ο πιο ελκυστικός προορισμός αναζήτησης στην Ευρώπη, δίπλα στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Το ενδιαφέρον, στην πραγματικότητα, ήταν τόσο έντονο που καταγράφηκαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδικτυακές έρευνες την ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις νέες ταξιδιού οδηγίες στα τέλη Ιουνίου.
Συνολικά το ενδιαφέρον για κάποιο ακίνητο στις πέντε προαναφερθείσες χώρες έχει αυξηθεί κατά 340% σε σχέση με τα στοιχεία στα μέσα Ιουνίου ανέφεραν μεσίτες. Μόνο οι Γερμανοί έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα κατά 50% επιλέγοντας εκτάσεις στην Πελοπόννησο αλλά και βίλες σε νησιά όπως η Αμοργός, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Κάρπαθος.
«Η κινητήρια δύναμη πίσω από την "έκρηξη" για την απόκτηση από ξένους ενός παραθεριστικού ακίνητου στην Ελλάδα βρίσκεται η σχετική επιτυχία της χώρας στην διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τον εκπρόσωπο της Chestertons να υπογραμμίζει ότι «οι άνθρωποι νιώθουν πιο ασφαλείς εδώ. Και θέλουν να διατηρήσουν αυτή την ασφάλεια κάτω από τον ήλιο».
Επίσης, όπως αναφέρει «δίπλα στους σχεδόν 4 εκατομμύρια Γερμανούς υπηκόους που κάνουν διακοπές εδώ κάθε χρόνο, φέρνοντας περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σκληρό νόμισμα, οι Βρετανοί υπήκοοι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα».
Στο μεταξύ σε δημοσίευμά της και η Handelsblatt αναφέρει πως η Ελλάδα είναι πόλος έλξης και για ξένους συνταξιούχους, χάρις και στα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει
Η εφημερίδα γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει συνταξιούχους να μεταφέρουν την κατοικία τους από τον ψυχρό βορρά στον ηλιόλουστο νότο. Και δεν είναι δελεαστικό μόνο το κλίμα. Όποιος συνταξιούχος μεταφέρει την κύρια κατοικία του στην Ελλάδα θα επωφεληθεί από μια σειρά φορολογικών πλεονεκτημάτων. Θα πληρώνει μόνο 7% φόρο εισοδήματος ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης. Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου που επεξεργάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση και θα έρθει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τον Ιούλιο».
«Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για ξένους συνταξιούχους που παίρνουν μεγάλες συντάξεις ή έχουν μεγάλα κεφάλαια. Η κατ’ αποκοπήν φορολόγηση θα είναι για δέκα χρόνια...Προϋπόθεση είναι ο συνταξιούχος να μεταφέρει την κατοικία του στην Ελλάδα και να διαμένει για τουλάχιστον 183 ημέρες εκεί και τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια να μην υποχρεούνταν σε φορολόγηση στην Ελλάδα. Αιτήσεις για το οικονομικό έτος 2020 δέχονται οι ελληνικές φορολογικές αρχές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου», σημειώνει και συνεχίζει «για τα επόμενα χρόνια η προθεσμία της αίτησης λήγει στις 31 Μαρτίου. O οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δεν αναμένει αντιδράσεις από άλλες χώρες που ενδεχομένως χάσουν έσοδα: Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος έχουν παρόμοιες ρυθμίσεις, τονίζει».