Για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία στόχο έχει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκη σε θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.
Ο κ. Κρεμλής συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Οκτωβρίου στην Πάφο.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφερόμενος στην εν λόγω πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη διεθνές αντίκρυσμα και θα παρουσιαστεί στη Διάσκεψη της Γλασκώβης, επισήμανε: «Πέραν από τους φιλόδοξους στόχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόσο από πλευράς μείωσης των επιπτώσεων όσο και προσαρμογής, η χώρα μας έχει αναλάβει και μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την Ουνέσκο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας και την UNFCCC που είναι το αρμόδιο όργανο της Σύμβασης των Παρισίων που διοργανώνει και την παγκόσμια Διάσκεψη στη Γλασκώβη, στην οποία θα συμμετάσχει με ομιλία του σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα φιλόδοξα σχέδιά μας και ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα μας, που είναι κάτι το οποίο επικροτείται και πανευρωπαϊκά αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Στο πλαίσιο της COP26, από τις Βρυξέλλες, σε διασύνδεση με το περίπτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γλασκώβη, θα διοργανώσουμε μια υβριδική συνάντηση υπουργών κλίματος και περιβάλλοντος για να συζητηθεί η ελληνική πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Εμείς ως χώρα αρχαίου πολιτισμού έχουμε πάρα πολλά μνημεία. Δεν αναφερόμαστε, βέβαια, μόνο στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία στα αρχαία μνημεία αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά γενικότερα, μια που υπάρχουν και νεότερα μνημεία αλλά και μουσεία τα οποία εντάσσονται στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία καλύπτει και τα μνημεία της φύσης. Όλα αυτά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα, η Ηλεία απειλήθηκε από τις πυρκαγιές. Η Δήλος που είναι στο επίπεδο της θάλασσας κινδυνεύει να απειληθεί από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Όπως και πολλά άλλα νησιά και μνημεία μας που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, να λάβουμε μέτρα, να αναδείξουμε καλές πρακτικές, να αυξήσουμε τη συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών που συμβάλλουν και που υποστηρίζουν την ελληνική πρωτοβουλία και που είναι πάνω από 110, ώστε να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία με καλές πρακτικές για την ψηφιοποίηση των μνημείων που πρέπει να προστατευθούν, για την εκπόνηση δεικτών, ανθεκτικότητας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Και βέβαια για περαιτέρω μέτρα ώστε για παράδειγμα τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που πρέπει να γίνουν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο να έχουν και ένα συγκεκριμένο πυλώνα, ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο για την προστασία των μνημείων και των μνημείων της φύσης».
Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο στο οποίο έδωσε το «παρών» με παρέμβασή του, ο κ. Κρεμλής τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, διεπιστημονικό διεθνές συνέδριο, το οποίο έλαβε χώρα στην Κύπρο με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Κύπρου και στο οποίο συμμετείχαν όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συγκεκριμένα 18 χώρες, με την προοπτική οι χώρες αυτές να συμπράξουν σε μία προσπάθεια συνεργασίας για την προστασία του κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ανατολική Μεσόγειος απειλείται ακόμη περισσότερο από την άποψη της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, σε σχέση με την Δυτική Μεσόγειο, η οποία απειλείται μεν και αυτή, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με την Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και η Ελλάδα, αλλά και όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να βρουν από κοινού πώς θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δομές, προγράμματα και δράσεις που θα καταστήσουν τις χώρες μας πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Το θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είναι πάρα πολύ σημαντικό και ο κ. Χ. Στυλιανίδης ασχολείται στην Ελλάδα ακριβώς με αυτό: Πώς δηλαδή θα αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην κλιματική αλλαγή, μια που η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη και αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να αποκτήσουμε - επιτρέψτε μου την έκφραση - αντισώματα κατά της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, όμως, πρέπει να λάβουμε και όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η χώρα μας με εξαιρετικές, φιλόδοξες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα σε ό,τι αφορά πλέον την μείωση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή.
«Μιλάμε λοιπόν για δύο πυλώνες: Προσαρμογή και μείωση των επιπτώσεων, με την απολιγνιτοποίηση στην οποία όπως ξέρετε η χώρα μας πρωτοστατεί, με την ηλεκτροκίνηση, με την εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερα με όλη τη δέσμη των μέτρων που έχει εξαγγελθεί για να στηρίξουμε βεβαίως και το εισόδημα των Ελλήνων που θα υποφέρουν λόγω της ενεργειακής μετάβασης, ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό, κλιματικό, και περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και σε επίπεδο πολιτών, αλλά κυρίως σε επίπεδο κράτους και επιχειρήσεων. Η προσπάθεια είναι και κατακόρυφη και οριζόντια. Από το κεντρικό κράτος στην περιφέρεια και στους δήμους και τις κοινότητες και βέβαια και στους πολίτες. Όλοι μας είμαστε και δημότες, πολίτες, καταναλωτές, χρήστες υπηρεσιών και έχουμε ένα περιβαλλοντικό, κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά και στις επιχειρήσεις. Και οι επιχειρήσεις θα πρέπει στο πλαίσιο της ESG (Environmental and Social Governance), που είναι η περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση, στην οποία εγώ προσθέτω και τη λέξη κυκλική (μια που η κυκλική οικονομία είναι πλέον η νέα προτεραιότητα) να μειώσουν το περιβαλλοντικό, ενεργειακό και κλιματικό τους αποτύπωμα, ώστε να συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση. Π.χ. θα πρέπει οι επιχειρήσεις, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να μπουν στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ για τα κτίρια τους. Θα πρέπει τα αυτοκίνητά τους να είναι οχήματα ηλεκτροκίνησης. Θα πρέπει ενδεχομένως να εγκαταστήσουν συστήματα φωτοβολταικών ή άλλα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να γίνουν αυτο-παραγωγοί και να μειώσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Θα πρέπει να διαχειριστούν οι ίδιες τα απόβλητά τους ώστε από αυτά να παράξουν προϊόντα ή ενέργεια. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων στα οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε κι αυτές με τη σειρά τους να γίνουν κυκλικές».