"Αυτή τη στιγμή καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές επιλογές, που νομίζω ότι είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και μας τρώει η περιέργεια να δούμε ποια είναι αυτή η συμφωνία", τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για τις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό.
"Λογικά θα έπρεπε να μας την περιγράφει (σ.σ. τη συμφωνία) ήδη η κυβέρνηση. Έχουμε καταντήσει να διαβάζουμε τον Τύπο της πΓΔΜ και λίγο αλβανικό Τύπο, να ακούμε κανέναν εκπρόσωπο της άλλης πλευράς και να βγάζουμε συμπεράσματα", σχολίασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που λέει ότι η ΝΔ "θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει", ο κ. Κύρτσος σημείωσε: "Προς το παρόν έχουμε όλα τα επιχειρήματα να μην την υποστηρίξουμε, όταν έρθει αυτή η μαγική συμφωνία και μας εκπλήξει θετικά ο κ. Τσίπρας θα δούμε τι θα κάνουμε. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει εξασφαλίσει την αλλαγή του αλυτρωτικού Συντάγματος σε ό,τι αφορά τα άρθρα που στηρίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων".
Σε ό,τι αφορά την κρίση στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε -μεταξύ άλλων- ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε "κάποια φάση αμηχανίας" καθώς υπάρχει και το ζήτημα του Brexit, η κρίση στην Ισπανία κ.ά, ενώ σχολιάζοντας τις συγκρίσεις μεταξύ των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία με αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα, υποστήριξε πως "δεν έχουν καμία σχέση, είναι άλλης κλίμακας η ιταλική κρίση".
"Ας αρχίσουμε από τα βασικά: η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, η Ελλάδα μας είναι το 2% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης. Επομένως, την Ελλάδα και να μην συνεννοηθείς μαζί της - που τελικά συνεννοήθηκαν - μπορείς να τη βάλεις κάπως στο περιθώριο γιατί είναι ένα μικρό μέγεθος. Η Ιταλία είναι ιδρυτικό κράτος της ΕΟΚ, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επομένως ή θα βρεις λύση που θα συμπεριλαμβάνει την Ιταλία, θα αλλάξεις κάπως τους κανόνες -δεν ξέρω τι ακριβώς θα κάνεις- ή θα έχεις μια κρίση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην κατάρρευση της ευρωζώνης, ή τέλος πάντων αν όχι μέχρι εκεί, μπορεί να σε οδηγήσει σε ένα Italexit μετά τo Brexit".
Ο κ. Κύρτσος εκτίμησε ότι κόστος για την Ελλάδα από την ιταλική κρίση ήδη υπάρχει. "Ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού, επομένως σε μια φάση που εμείς θέλουμε να βγούμε στις αγορές και μας ενδιαφέρει το κόστος δανεισμού, αρχίζει αυτό και πηγαίνει προς τα επάνω" επισήμανε.
Ερωτηθείς για το κλίμα στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι "όλοι προετοιμάζονται εδώ για τη νίκη του Ερντογάν" και πρόσθεσε πως τα θέματα που θα μας απασχολήσουν μετεκλογικά είναι πού θα πάει η τουρκική οικονομία, η οποία κατά δική του εκτίμηση θα πάει καλά, και "αν θα ηρεμήσει(σ.σ. ο Ερντογάν) σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο".