Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».
«Η χθεσινή συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρόλο που υπήρχαν και «εκκωφαντικές» εξαιρέσεις, ήταν μια καλή συζήτηση. Το αντικείμενο του νομοσχεδίου δεν είναι μόνο τα ζητήματα ασύλου, είναι και ζητήματα υποδοχής, αδειών διαμονής για τους νόμιμους μετανάστες, καλύπτει δηλαδή αρκετά θέματα, τα οποία διευκολύνουν την όσο καλύτερη διαχείριση αυτού του δύσκολου και διαχρονικού ζητήματος του προσφυγικού-μεταναστευτικού με τα πολλά απρόβλεπτα. Πέρα από τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπήρξε αποδοχή από "το Ποτάμι", ενώ κάποιες άλλες δυνάμεις δεν ψήφισαν κατά και αυτό είναι πολύ θετικό.
Ζητήματα, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, η ενίσχυση των δευτεροβάθμιων επιτροπών για να γίνεται πιο γρήγορα η εξέταση των προσφυγών για άσυλο σε δεύτερο βαθμό κλπ, ψηφίστηκαν με ευρύτερη πλειοψηφία και προχωράμε στην άμεση υλοποίηση με τη σύνταξη των κανονιστικών διατάξεων» επισήμανε ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε:
«Είναι πολύ χαρακτηριστικό και τραγικό συνάμα, ότι ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που έχει να κάνει με την κατάσταση στην περιοχή μας, όταν τις ίδιες ώρες, είχαμε τα τραγικά γεγονότα από την πλευρά των Ισραηλινών στη Μέση Ανατολή».
Ασκώντας κριτική στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ο υφυπουργός σημείωσε: «Όπως ανέφερε και ο υπουργός θα ήταν καλό οι προτάσεις που κάνουν να είναι πιο συγκεκριμένες. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε και να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση, αρκεί να μπορεί να υλοποιηθεί.
Δηλαδή δεν μπορεί να λέμε σήμερα ότι πρέπει να μεταφέρουμε όλους του πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, να τους δώσουμε χαρτιά και να πάνε στις χώρες που θέλουν. Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Τα σύνορά μας είναι κλειστά και η Ευρώπη δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίστοιχα, μπορώ να αναφερθώ και στις προτάσεις σχετικά με το να μην δεχόμαστε πρόσφυγες στη χώρα μας ή να αδειάσουμε τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, πιστεύοντας ότι την επόμενη ημέρα δεν θα ξαναγεμίσουν με τον ίδιο αριθμό.
Θα πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι μαγικές λύσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν υπάρχουν, μόνο προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείρισή του».
Ο κ. Μπαλάφας σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την οικονομία, υπογράμμισε: «Υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία της όλης διαδικασίας τυπικά και ουσιαστικά που είναι ο φετινός Αύγουστος. Φυσικά υπάρχουν και άλλες σημαντικές ημερομηνίες. Υπάρχει μια πολύ ρεαλιστική πρόβλεψη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Ιουνίου. Νομίζω ότι όλες οι προβλέψεις είναι ότι οι στόχοι που έχουμε βάλει θα υλοποιηθούν.
Το βασικό είναι ότι τον Αύγουστο η χώρα μας θα είναι εκτός μνημονίου, θα έχουμε τελειώσει με το τριετές πρόγραμμα λιτότητας, θα φύγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα είμαστε, όπως είπε και ο κ. Γιούνκερ, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Θα έχουμε βγει από το μνημόνιο, θα έχουμε ζητήματα παρακολουθήσεων και ελέγχων, αλλά ο τρόπος που θα υλοποιούμε τις υποχρεώσεις μας θα είναι δική μας ευθύνη».
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο συνιστά ιστορική επιτυχία του ελληνικού λαού, της χώρας μας και της ελληνικής κυβερνήσεως. Και η χώρα καταφέρνει και παραμένει όρθια, παρά τα τραύματα».
Ακόμη ο υφυπουργός αναφερόμενος στους ψηφισμένους νόμους για τις συντάξεις και τη φορολογία αλλά και στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση προσέθεσε: «Αντί να κάνουν μια αυτοκριτική και να πουν ότι έκαναν λάθος, να πουν ένα μπράβο που η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο, θέτουν διαρκώς το θέμα των συντάξεων. Είναι και θέμα αξιοπιστίας, ποιοι τα λένε, αυτοί που έκοψαν τις συντάξεις οριζόντια 11 φορές σε 4 χρόνια.
Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και της ασφυκτικής πίεσης που υπήρχε εκείνη την περίοδο, συμφωνήθηκαν κάποια μέτρα για τις συντάξεις το 2019 και το αφορολόγητο το 2020. Αυτά συμφωνήθηκαν λόγω των δυσμενών προβλέψεων του ΔΝΤ και την αντίστοιχη πίεση που άσκησε. Υπάρχει αυτή η υποχρέωση».
Καταλήγοντας ο κ. Μπαλάφας σημείωσε: «Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε κάτι άλλο από το να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να ολοκληρώσουμε την τέταρτη αξιολόγηση, να φτιάξουμε το μεταμνημονιακό σχέδιο, να δούμε τι θα γίνει με το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Από εκεί και πέρα θα δούμε με τους εταίρους μας, σε μια χώρα που πιάνει τρεις φορές και πάνω τους στόχους της, τη συζήτηση για τα ζητήματα αυτά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news