Γ. Σταθάκης: Σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια και ειδική μέριμνα για την ενεργειακή φτώχεια

Γ. Σταθάκης: Σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια και ειδική μέριμνα για την ενεργειακή φτώχεια

Για σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια τα επόμενα χρόνια, αλλά και ειδική μέριμνα της κυβέρνησης για την ενεργειακή φτώχεια, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην παράλληλη συνεδρία του περιφερειακού συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με θέμα «Ενεργειακά δίκτυα, περιβαλλοντική πολιτική και χωροταξία».

«Υπολογίζουμε ότι στην ενέργεια, μαζί με τους υγδρογονάνθρακες, συζητάμε για πολύ σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, της τάξης των 25 με 30 - 35 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε. Σχετικά με το θέμα της ενεργειακής φτώχειας υπογράμμισε: «αναθεωρήσαμε το κοινωνικό τιμολόγιο και φτιάξαμε ένα ειδικό ταμείο επανασύνδεσης όσων νοικοκυριών έχουν χάσει το κοινωνικό τιμολόγιο και έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Πρόκειται για 1500 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε, επίσης, ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι κατ΄ εξοχήν εργαλείο κοινωνικής πολιτικής στην ενέργεια γιατί επιτρέπει σε έναν δήμο να συνδέσει 50 ρολόγια πολύ αδύναμων νοικοκυριών της περιοχής».

Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, αναφέρθηκε στην επέκταση του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι αυτή προχωρά ικανοποιητικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια και για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά ανέφερε, ότι ο σχετικός προγραμματισμός προβλέπει ότι στο χρονικό διάστημα 2018 - 2022 θα κατασκευαστούν 336 χιλιόμετρα δικτύου, εκ των οποίων 73 στις Σέρρες, 38 στο Κιλκίς, 115 στην Κατερίνη, 70 στη Βέροια και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και 40 στην Πέλλα και τα Γιαννιτσά.

Υπάρχουν, επίσης, σκέψεις για επεκτάσεις σε περιοχές όπως η Έδεσσα, η Σκύδρα, η Αριδαία και η Νάουσσα. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι ενώ στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, η χώρα έχει μείνει πίσω στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» τόνισε ότι ενώ στο «εξοικονομώ 1» ικανοποιήθηκαν 15.000 αιτήσεις, από τις 50.000 που υποβλήθηκαν, το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και μέσα σε τρεις μέρες καλύφθηκαν 23.000 νοικοκυριά, αριθμός που στο προηγούμενο σύστημα χρειάστηκε 19 μήνες. «Λόγω μεγάλης ζήτησης αποφασίσαμε να διπλασιάσουμε τους πόρους», πρόσθεσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια, σημείωσε ότι το ύψος του ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ και προβλέπει παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.α.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός, τόνισε, ότι οι στόχοι της Ελλάδας για την ενέργεια, θα αποτυπωθούν στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα υποβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στην ΕΕ, γνωστοποίησε ότι μέχρι το 2019 θα υλοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία όλου του ενεργειακού συστήματος και σημείωσε ότι το υπουργείο ανέλαβε πρωτοβουλία για την εισαγωγή του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, που προβλέπει την παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές, αλλά και από βιομηχανίες, ξενοδοχεία, ακόμη και ομάδες καταναλωτών.

Για τη γεωθερμία, εξάλλου, σχολίασε ότι είναι έτοιμη η αλλαγή στο σχετικό νόμο, ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για τα γεωθερμικά πεδία στην Πέλλα, ενώ για τις παραλίες, προανήγγειλε ρύθμιση μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, για τα πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα, υπογράμμισε, ότι οι δήμοι θα σχεδιάσουν τα τοπικά χωρικά σχέδια τα επόμενα δύο - τρία χρόνια.

Σχετικά, τέλος, με τα περιφερειακά σχέδια, αναγνώρισε ότι υπήρχαν προβλήματα στην ενσωμάτωση των ειδικών χωροταξικών του τουρισμού σε αυτά, σχολίασε ότι η διαδικασία μπήκε σε μια τροχιά ομογενοποίησης των σχεδίων και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον Αύγουστο να έχει ολοκληρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news