ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση με τα τουρκικά πλοία

ΓΕΕΘΑ: Αμετάβλητη η κατάσταση με τα τουρκικά πλοία

Καμία αποκλιμάκωση δεν καταγράφεται αναφορικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. «Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, γεγονός που δείχνει και την κρισιμότητα των τελευταίων ωρών, παρά την παρέμβαση που υπήρξε εκ μέρους της Αν. Μέρκελ.

Η ελληνική πλευρά παραμένει σε επιφυλακή,  παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και με ετοιμότητα τις εξελίξεις και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής.

To παραπάνω κλίμα μεταφέρουν και πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. To τελευταίο εικοσιτετράωρο έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα του τουρκικού ναυτικού, καθώς φρεγάτες και άλλες μονάδες απέπλευσαν χθες από την βάση του Ακσάζ και άλλα λιμάνια της Μικράς Ασίας.

Είχε προηγηθεί έκδοση τουρκικής Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες το πλοίο Ορούτς Ρέις.

Από την Αθήνα έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων για την τουρκική στρατιωτική κινητοποίηση, ενώ για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, ενημέρωσε χθες ο Κυρ.Μητσοτάκης τη Γερμανίδα καγκελάριο Αν.Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Επίσης η Αν. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία. 

Σημειωτέον ότι νωρίτερα σήμερα, υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Στην ελληνική Navtex αναφέρεται ότι η τουρκική εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή, καθώς επίσης ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex.

Ανάλογη με την ελληνική Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος. Στην κυπριακή Νavtex που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου γίνεται λόγος για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής. Στην ίδια Νavtex επισημαίνεται ότι η τουρκική αναγγελία συνιστά παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων.