«Εφόσον στη συγκεκριμένη συμφωνία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει την πλήρη διαφωνία τους, πάει να πει ότι για τη συγκεκριμένη συμφωνία ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση που επιβάλλουν στοιχειώδεις δημοκρατικοί κανόνες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται όχι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τεκμαίρεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Καμμένου. Ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός γιατί τον ψηφίζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Εάν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι την έχει τη νομιμοποίηση με άλλες ψηφοφορίες στη Βουλή και με άλλες πλειοψηφίες, δεν έχει παρά να έλθει στη Βουλή και να ζητήσει τη γνώμη της. Εάν δεν πιστεύει ότι την έχει, τότε ένας άνθρωπος χωρίς πολιτική νομιμοποίηση θα δεσμεύσει τη χώρα για τους επόμενους αιώνες, πράγμα το οποίο είναι παντελώς αδιανόητο».
Σχολιάζοντας τη θετική υποδοχή τής ανακοίνωσης επίτευξης συμφωνίας από τον διεθνή παράγοντα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε: «Επειδή πανηγυρίζει ο διεθνής παράγων, αυτός είναι λόγος να πανηγυρίζει ο ελληνικός λαός; [...] Ο διεθνής παράγων θα κοιτάξει τα δικά του συμφέροντα και η Ελλάδα θα κοιτάξει τα δικά της συμφέροντα, δεν ταυτίζονται πάντα, άρα μου είναι αδιάφορο αν οι Αμερικανοί πανηγυρίζουν, καλά κάνουν... Είδατε κανέναν να πανηγυρίζει στην Ελλάδα; Θλίψη υπάρχει στον ελληνικό λαό».
«Ο κ. Τσίπρας, δεν έχω καμία αμφιβολία πως, παρότι πέρασε τη ζωή του στην αντιπολίτευση ως ο ριζοσπάστης Αριστερός, ο οποίος θα τα έβαζε με τον διεθνή παράγοντα, έχει καταντήσει ο σερβιτόρος των ξένων στην Ελλάδα, καθώς όποιο θέμα έχουν οι ξένοι, που θέλανε να λύσουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τούς έλεγαν όχι -από το υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας, από την εγγύηση της δημόσιας περιουσίας για τα δάνεια, μέχρι τώρα το ιερό όνομα της Μακεδονίας- ο σερβιτόρος Τσίπρας το παραδίδει και κάνει καλό ντελίβερι και τον αγαπάνε οι ξένοι» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας, τόνισε ότι «το 2007, η κυβέρνηση Καραμανλή κατέληξε στο περίφημο βέτο στο Βουκουρέστι και δεν παρέδωσε ούτε σύνθετη ονομασία, ούτε τίποτε άλλο [...] δεν είχε δώσει τότε η κυβέρνηση Καραμανλή μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα».
Στο θέμα της γλώσσας, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «λέει ο Τσίπρας και παρουσιάζει ως επιτυχία ότι στη μακεδονική γλώσσα θα υπάρχει ένας αστερίσκος ότι δέχονται πως αυτή είναι μία νοτιοσλαβική διάλεκτος και δεν έχει σχέση με την αρχαία ελληνική [...] όμως όλη η προπαγάνδα των Σκοπιανών ήταν ότι η γλώσσα τους είναι αυτή και είναι νοτιοσλαβική, αλλά ότι οι Μακεδόνες μιλάγανε αυτήν τη γλώσσα και όχι αρχαία ελληνικά, δηλαδή αυτό το οποίο θα γράψουν ως αστερίσκο στη συμφωνία και το πουλήσανε στον Τσίπρα ως υποχώρηση, είναι αυτό που λένε οι Σκοπιανοί σε όλες τις κοινότητες του εξωτερικού, στο Τορόντον στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊν υβρίζοντας τους Έλληνες».
Σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως «την είχε επιβάλει η Ελλάδα και κατά το παρελθόν στα Σκόπια με την ενδιάμεση συμφωνία, όμως ούτε αυτό δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας, το άρθρο 1 της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 προέβλεπε συνταγματική αναθεώρηση, η οποία και έγινε σε έναν κάποιον βαθμό».
«Η κουβέντα περί αλλαγής ονομασίας προϋπέθετε συνταγματική μεταβολή, διότι δεν μπορούσε να υπάρχει άλλη ονομασία του κράτους χωρίς συνταγματική μεταβολή, άρα καμία επιπλέον αλλαγή δεν έχει επιτύχει ο κ. Τσίπρας από τις πάγιες προηγούμενες ελληνικές θέσεις σε αυτό το θέμα» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε πως το σημείο που αφορά την πρόσκληση της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «όπως το είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα, είναι λίγο γκρίζο».
«Αν κατάλαβα καλά, εφόσον η Βουλή τους, στην οποία έχει πλειοψηφία ο κ. Ζάεφ, ψηφίσει τώρα αυτήν τη συμφωνία, θα τους δώσουμε επιστολή πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ. Εάν αυτό είναι αληθές, τότε η Ελλάδα θα πάθει ζημία. Ας πούμε ότι τον Ιούλιο μπαίνουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και τον Σεπτέμβριο δεν περνάει το δημοψήφισμα του κ. Ζάεφ και χάνει την διακυβέρνηση της χώρας του.
Μπορούμε να έλθουμε τον Οκτώβριο και να πούμε "συγνώμη, εμείς τους είχαμε πει ότι τους βάζουμε στο ΝΑΤΟ, υπό την αίρεση να ισχύσει αυτή η συμφωνία και να βγουν από το ΝΑΤΟ";. Όχι, δεν υπάρχει καμία διαδικασία, εξόδου χώρας από το ΝΑΤΟ υπάρχει μόνο μία διαδικασία άπαξ πρόσκλησης μίας χώρας για να γίνει κράτος-μέλος, όπου η πρόσκληση αυτή χρειάζεται ομοφωνία.
Αν υπάρξει ομοφωνία, όσους αστερίσκους και να βάλεις από κάτω, η χώρα θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ και θα σου πουν οι ξένοι "πηγαίνετε στα δικαστήρια να τα βρείτε". Εάν είναι αυτό που είπε χθες στο διάγγελμά του, ότι θα κάνουμε πρόσκληση για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, τότε το τετελεσμένο που δημιουργεί είναι ανυπέρβλητο» εξήγησε.
«Με ενοχλεί το θέατρο που έπαιζε ο Τσίπρας και ο Ζάεφ τόσες μέρες με τα δήθεν τηλεφωνήματα. Είναι προφανές ότι αυτή η συμφωνία ήταν έτοιμη από την περασμένη εβδομάδα και ο μόνος λόγος που την ανακοίνωσαν χθες βράδυ είναι για να καλύψουν το μνημόνιο, που ψηφίζεται στη Βουλή σήμερα και αύριο» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.