Διατυπώνοντας έντονες αιχμές προς την ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, επέκρινε την κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι παρά τη σημαντική οικονομική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα δεν μπορεί να κριθεί «ικανοποιητική».
Ειδικότερα, ο κ. Πλέτνερ μιλώντας στη γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα "Griechenland Zeitung" επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό, αλλά και η ίδια η Γερμανία σχεδόν 17 εκατ. στο πλαίσιο διμερής υποστήριξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης».
Όπως αναφέρει ακόμα, η Γερμανία έχει βοηθήσει επιπλέον και με 71 αστυνομικούς και 50 ακόμα άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
«Παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση» τόνισε όμως ο κ. Πλέτνερ, εξηγώντας ότι «η κατάσταση στα περισσότερα hotspots είναι πολύ δύσκολη και η διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αίτησης ασύλου είναι υπερβολικά αργή».
«Έχουμε εντατικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα αυτά στο πλαίσιο του διαλόγου της ΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Πλέτνερ.
Να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα, σχολιάζοντας την πορεία της ελληνική οικονομίας ο κ. Πλέτνερ τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια ήταν ένα «ορόσημο» και όχι η «γραμμή τερματισμού» της ελληνικής κρίσης, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η τήρηση των μεταρρυθμίσεων.
«Συνειδητοποιώ ότι για πολλές ελληνικές οικογένειες, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή στην "πραγματική ζωή"», είπε ο κ. Πλέτνερ, εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο «σκόπιμα μίλησα για ένα "ορόσημο" και όχι για τη "γραμμή τερματισμού"».
«Επειδή όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να χτίζει σε όσα έχει επιτύχει», επισήμανε ο Γερμανός πρέσβης, τονίζοντας ότι «πάνω από όλα, οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αντιστραφούν».