Γιατί ο αντεισαγγελέας Γ. Αγγελής συνεχίζει να λέει πως «δεν θα πάει φυλακή για τη Novartis»;

Γιατί ο αντεισαγγελέας Γ. Αγγελής συνεχίζει να λέει πως «δεν θα πάει φυλακή για τη Novartis»;

Σοβαρές αναταράξεις λαμβάνουν χώρα στην πολύκροτη υπόθεση Novartis με τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την έρευνα να είναι πρωταγωνιστές.

Οι διαφωνίες, οι αντεγκλήσεις καθώς και οι τοποθετήσεις τους συνθέτουν ένα έντονο παρασκήνιο εν μέσω της δικαστικής έρευνας που φτάνει προς το τέλος της.

Από το ξενοδοχείο Ritz Carlton στη Βιέννη, μέχρι τα γραφεία του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, το dikastiko.gr παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο.

Το ταξίδι στη Βιέννη

Η φράση που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι αυτή που έχει ακουστεί να λέει, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, επόπτης μέχρι πρότινος των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου: «Δεν θα πάω εγώ φυλακή για τη Novartis». Από τι όμως μπορεί να κινδυνεύει ένας εισαγγελικός λειτουργός, ώστε να αναφέρει αυτή την ακραία έκφραση; Ποια είναι τα γεγονότα τα οποία περιγράφει ο ίδιος στην αναφορά – παραίτηση που υπέβαλε και οδήγησαν σε πειθαρχική έρευνα με εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου;

Η ιστορική διαδρομή της υπόθεσης, ξεκινά στην Αθήνα με τις έντονες διαφωνίες για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis, μεταξύ του επόπτη εισαγγελέα Αγγελή και της εισαγγελέα Τουλουπάκη, αλλά η κορύφωσή της, τοποθετείται στο καφέ του ξενοδοχείου Ritz Carlton Vienna, ένα κρύο απόγευμα των αρχών Δεκεμβρίου.

«Με τι στοιχεία;»

Η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τον επόπτη εισαγγελέα Γ. Αγγελή, την επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη και τους επίκουρούς της, κ.κ. Ντζούρα και Μανώλη, έφτασε στην Αυστριακή πρωτεύουσα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι κατέλυσαν σε διαφορετικά ξενοδοχεία (ο κ. Αγγελής μόνος του και οι άλλοι τρεις σε άλλο) και η πρώτη τους συνάντηση έγινε λίγη ώρα πριν συναντήσουν στο ξενοδοχείο Ritz, τέσσερις εκπροσώπους της αμερικανικής πλευράς. Το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Τουλουπάκη και εκεί ήταν το πρώτο σημείο τριβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόπτης εισαγγελέας δεν γνώριζε ούτε την ατζέντα της συνάντησης (δεν υπήρχε τέτοια) ούτε το περιεχόμενο. Οι Έλληνες εισαγγελείς κάθισαν σε ένα σαλόνι, απέναντι από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, στα δεξιά της κύριας εισόδου του. Έναν χώρο από τον οποίο περνούσαν πολλοί ένοικοι του ξενοδοχείου, προσωπικό, επισκέπτες, τουρίστες και φυσικά και κάποιοι Έλληνες γνώστες της δικαστικής πραγματικότητας της χώρας. Η περιγραφή είναι ενδεικτική: «Κάποια στιγμή ο Αγγελής σηκώθηκε έξαλλος και άρχισε να φωνάζει, «με τι στοιχεία;».

Θα ασκηθεί δίωξη

Είχε προηγηθεί ένας ψύχραιμος, αλλά εξίσου ψυχρός διάλογος μεταξύ του επόπτη εισαγγελέα και της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, στον οποίο ο κ. Αγγελής, φέρεται να κατέστησε σαφές πως κακώς εκείνος ως επόπτης δεν είναι γνώστης του περιεχομένου του ταξιδιού. Ζήτησε λοιπόν να ενημερωθεί και να γίνει μια αναπαράσταση της συνομιλίας που θα ακολουθούσε με τους Αμερικανούς.

«Γιατί μας καλέσατε, τι θέλετε να μας πείτε», θα ήταν το εύλογο ερώτημα που θα έθεταν οι Αμερικανοί: «Θέλουμε να σας πούμε πως στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά 3 πρώην υπουργών (αναφέρθηκαν τα ονόματα)», φέρεται να ήταν η ελληνική απάντηση.

Έξαλλος

Σύμφωνα με αυτήκοους και αυτόπτες μάρτυρες, ο κ. Αγγελής έγινε έξαλλος και σηκώθηκε όρθιος, αδιαφορώντας για βλέμματα που τον παρακολουθούσαν και άρχισε να φωνάζει «με τι στοιχεία; Και ποιους έχεις ενημερώσει για αυτήν την εξέλιξη; Τέλος πάντων ποιος κάνει κουμάντο σ' αυτή την έρευνα; Και κυρίως με τι στοιχεία;».

Η απάντηση «με τις καταθέσεις των μαρτύρων», επέτεινε, σύμφωνα με τις ίδιες περιγραφές, την οξύτητα των λόγων του επόπτη εισαγγελέα, ο οποίος φέρεται να είπε πως «αν τα πείτε αυτά στους Αμερικανούς θα ασκήσω δίωξη για κατάχρηση εξουσίας».

Στην αντίδραση δε, «και τι θα πούμε», η απάντηση ήταν «οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό», και τελικά φέρεται να συμφωνήθηκε να ειπωθεί απλώς «ότι η έρευνα πάει καλά».

Σύμφωνα δε, με όσα έγιναν γνωστά μετά από το «επεισόδιο», η αντίδραση του κ. Αγγελή είχε να κάνει πρώτον με το γεγονός ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ως επόπτης τις επόμενες κινήσεις, δεύτερον γιατί θεωρούσε πως δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία για άσκηση δίωξης και τρίτον πως η συνεισφορά των Αμερικανών στην έρευνα, σε επίσημο επίπεδο ήταν μηδαμινή.  (Το ερώτημα είναι αν περιλαμβάνονται  όλα αυτά στην αναφορά Αγγελή. Ο ίδιος πάντως, φέρεται να έχει πει πως όταν κληθεί στην πειθαρχική έρευνα, θα πει ενόρκως τα πάντα).

Η συνάντηση με τους Αμερικανούς

Μετά από περίπου 50 λεπτά της ώρας, στις 6 το απόγευμα, οι Έλληνες εισαγγελείς ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο του Ritz, όπου τους περίμεναν στον διάδρομο, σε ένα από τα χαμηλά τραπεζάκια ανάμεσα σε δύο χαμηλούς καναπέδες των 4 ατόμων ο καθένας, οι Αμερικανοί του FBI. Στο τραπεζάκι υπήρχαν 4 μπουκαλάκια νερό σε κάθε πλευρά για τις δύο αποστολές, αν και η συνάντηση δεν θύμιζε σε τίποτα δικαστική συνδρομή. Κι αυτό γιατί από το σημείο περνούσαν άτομα του προσωπικού και βέβαια ένοικοι του ξενοδοχείου, με τις αποστολές να βρίσκονταν σε κοινή θέμα. Τι έγινε εκεί;

Υπάρχουν δύο εκδοχές:

Η μία καταγράφηκε από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία  οι άνδρες του FBI, τους πρόσφεραν «στικάκι» με πληροφορίες για την υπόθεση της Novartis, που οι Έλληνες εισαγγελείς, με προτροπή Αγγελή, αρνήθηκαν να παραλάβουν.

Η άλλη, όπως διατυπώθηκε από ανώτατη εισαγγελική πηγή και σύμφωνα με πληροφορίες και στην αναφορά Αγγελή, είναι πως δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Αντίθετα, τέθηκε θέμα ορθής δικαστικής συνδρομής εκ μέρους του κ. Αγγελή, αφού εξέφρασε την άποψη πως οι συναντήσεις αυτές πρέπει να λάβουν «επίσημο» (νόμιμο κατά μια έννοια) χαρακτήρα μέσω Eurojust.

H ερώτηση των… εκατομμυρίων

Σύμφωνα όμως και με μία τρίτη εκδοχή στην περίπου 45 λεπτών συνάντηση στο διάδρομο του ξενοδοχείου, η ελληνική πλευρά, δια της κας Τουλουπάκη φέρεται να έθεσε ερώτημα για την ύπαρξη λογαριασμού Έλληνα πολιτικού, πρώην υπουργού, στις ΗΠΑ, με την αμερικανική πλευρά αφενός να επιβεβαιώνει πως υφίσταται, αφετέρου όμως να αρνείται με τη φράση «να τον βρείτε με νόμιμο τρόπο» να δώσει στοιχεία του. Σκοπός της ελληνικής πλευράς, όπως φέρεται να δηλώθηκε, ήταν να διαπιστωθεί αν είναι δηλωμένος στην Ελλάδα.

Σκληρή διαφωνία

Η επιστροφή στην Ελλάδα έφερε στην επιφάνεια, με αφορμή το δημοσίευμα περί ύπαρξης στικακίου το οποίο «αρνήθηκε να παραλάβει ο κ. Αγγελής», την οριστική ρήξη μεταξύ Αγγελή – Τουλουπάκη, με τον πρώτο να θεωρεί -σύμφωνα με την αναφορά του- τη δεύτερη,  υπεύθυνη της διαρροής και μιλώντας για διαστρέβλωση. Η οξύτητα της διαφωνίας είχε όμως ήδη ανέβει, καθώς ο κ.Αγγελής, φέρεται να εξέφραζε σοβαρές διαφωνίες για την βούληση άσκησης διώξεων, θεωρώντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γιατί εντόπιζε μια βιασύνη με αποτέλεσμα να μην έχουν ερευνηθεί σειρά στοιχείων τα οποία έχουν έρθει προ του Φεβρουαρίου 2017 στις ελληνικές αρχές από τις ΗΠΑ. Κάποια μιλούν για έγγραφα με λογαριασμούς. Όλα βέβαια πληροφοριακού και όχι επίσημου (για να μπορεί να γίνει επίσημη χρήση) χαρακτήρα. Σοβαρή διαφωνία υπήρξε και για την απευθείας απαγγελία κατηγοριών, αφού ο επόπτης εισαγγελέας έχει την άποψη (η οποία τελικά φαίνεται πως έστω και μετά την αποχώρηση του,  επικρατεί) πως προηγουμένως πρέπει να κληθούν ως ύποπτοι, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις διάπραξης αδικήματος.

Καμία συνδρομή

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι εκφράζονται (πιθανόν και στην αναφορά Αγγελή), σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών αρχών, αφού επισημαίνεται πως ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει καθόλου το ζήτημα της επίσημης δικαστικής συνδρομής, αλλά όλες οι συναντήσεις είναι ανεπίσημες. Χαρακτηριστικά μάλιστα, εκφράζονται ενστάσεις και για την ουσία, αφού επισημαίνεται, ότι οι Αμερικανοί μετά τη διαρροή των δύο πληροφοριακών δελτίων με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ουσιαστικά δεν δίνουν στοιχεία. Μάλιστα τίθεται το ερώτημα, «αφού υπάρχει δικαστική συνδρομή γιατί δεν μας έχουν δώσει τις καταθέσεις των εκεί προστατευομένων μαρτύρων;».

Το στικάκι

Όσον αφορά στο «στικάκι», το οποίο τελικά ήταν η θρυαλλίδα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις μεταξύ των εισαγγελέων, είναι εύλογο πως εφόσον υπάρχει ως στοιχείο, η ελληνική πλευρά που διενεργεί την έρευνα, προφανώς θα το ζητήσει στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής για να το λάβει επισήμως. Άλλωστε, όπως είχε πει ανώτατη εισαγγελική πηγή, μετά το «ναυάγιο» της συνάντησης στην Βιέννη, ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ελλήνων και  Αμερικανών στη Χάγη στα γραφεία της Eurojust, άγνωστο όμως για πότε…