«Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση, θεωρώ ότι όλα αυτά είναι ένα είδος πολιτικού θεάτρου, επομένως δεν νομίζω θα φτάσει σε ρήξη, γιατί είναι άλλα πράγματα που τους ενώνουν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.
«Η κυβέρνηση», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής, «προφανώς έχει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν χάσει τους μισούς από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι πρώτα ακολουθούν τον Τσίπρα και μετά τον Καμμένο, υπάρχουν δυο τρεις αναπληρωματικοί». «Όμως, το πρόβλημά μας είναι το πώς θα καπελώσει η κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία τον ελληνικό λαό και πώς θα μας βάλει σε μία διαδικασία, η οποία είναι και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων;», διερωτήθηκε και εξήγησε: «Τελικά δεν έχουμε και αξιόπιστους συνομιλητές. Διότι εάν υπογράψουμε, εάν αυτοί αναβαθμιστούν και μετά επικρατήσουν οι άλλοι, οι οποίοι εμφανίζονται εντελώς αδιάλλακτοι, τι θα γίνει μετά; Θα έχουμε μία σκληρότερη γειτονική χώρα αναβαθμισμένη με ελληνικές υπογραφές στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ; Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά στον εαυτό μας, υποτίθεται ότι έτσι σταθεροποιούμε τα Βαλκάνια; Αυτά είναι αστεία πράγματα».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, που αναφέρεται σε συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, με τον Ζόραν Ζάεφ ο κ. Κύρτσος ανέφερε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι η κ. Σπυράκη είναι μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Ενδεχομένως με αυτή την ιδιότητα να υπήρξαν κάποιες συναντήσεις, νομίζω πρόσφατα πήγε και με τον κ. Παπαδημούλη στα Σκόπια, αλλά πρώτον θα πρέπει να ξέρουμε ποια ακριβώς είναι αυτή η συνάντηση, δεύτερον τι ακριβώς ειπώθηκε --δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτε επιλήψιμο, αλλά χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις [...] Βέβαια η FAZ ειδικεύεται σε δημοσιεύματα που θέλουν να δείξουν ότι η ΝΔ δεν έχει ουσιαστική αντίρρηση στη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε ουσιαστική διαφωνία και γι'' αυτό άλλωστε την υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία».
Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, ο Γ. Κύρτσος είπε: «Έχουμε μία συμφωνία, η οποία μέχρι τώρα ξέραμε ότι απορρίπτεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και η οποία από ότι φαίνεται δεν έχει και τη στήριξη που διαφημιζόταν ή νομίζαμε ότι έχει και από την άλλη πλευρά»,
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Πριν από μια βδομάδα όλοι χτυπιόνταν για το ποσοστό συμμετοχής -διάβαζα τον διεθνή Τύπο, τις ανακοινώσεις του Ζάεφ κ.λπ.- και ξαφνικά όλοι θεωρούν ότι δεν έχει καμία σημασία το ποσοστό συμμετοχής. Είναι χώρες όπως η Ελλάδα και τα Σκόπια, όπου τα δημοψηφίσματα ή ανατρέπονται ή ο κανόνας που θέτουν πριν από την αναμέτρηση δεν έχει καμία σχέση με την αξιολόγηση που γίνεται μετά την αναμέτρηση. Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί σε μια πολιτική κρίση διαρκείας, καθώς σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες δεν τηρούνται, διότι εξακολουθεί ο Ζάεφ να λέει τα δικά του άσχετα με αυτά που υποτίθεται ότι έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτός ο δείκτης αναξιοπιστίας μας αφορά, γιατί έχει σχέση και με το πώς ενδεχομένως θα εφαρμοστεί η συμφωνία».
Όσον αφορά τη δυνατότητα ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων από το νέο έτος ο κ. Κύρτσος σημείωσε: «Είναι ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δύο σενάρια σε προϋπολογισμό είναι έλλειψη αξιοπιστίας, γιατί ο προϋπολογισμός είναι ένα είδος συμβολαίου. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι οι Ευρωπαίοι εταίροι γίνονται πιο ελαστικοί. Μου έκανε εντύπωση η δήλωση Σεντένο ότι το μέτρο της μείωσης συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Μέχρι τώρα είχε επιβληθεί η ακριβώς αντίθετη άποψη, η οποία είναι μέσα στον νόμο που ψήφισαν το 2017 ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο οποίος νόμος ήλθε από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές. Υπάρχει ειδική παράγραφος που εξηγεί γιατί το μέτρο είναι διαρθρωτικό. Επομένως, αυτή η στροφή Σεντένο, αν δεσμεύει το σύνολο του Eurogroup, που είναι πιθανόν, αλλά δεν είμαι σίγουρος, είναι ενθαρρυντική με την έννοια ότι βοηθάει την κυβέρνηση να πάρει πίσω ένα μέρος της υπογραφής που έβαλε για τη μείωση των συντάξεων».