Την εκτίμηση ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει άμεσα να μειώσει το μεσοδιάστημα, μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης του εμβολίου, στους 4 με 5 μήνες, από τους 6 μήνες που είναι σήμερα, καθώς αυτή είναι η τάση διεθνώς, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εξήγησε πως «υπάρχουν δεδομένα και μας το δείχνει η καθημερινή ζωή. Βλέπουμε συχνά συνανθρώπους μας οι οποίοι νοσούν στη φάση μεταξύ 5ου και 6ου μήνα. Υπάρχει μια καμπύλη, μια ευθεία αναλογία μεταξύ της απόστασης από τη δεύτερη δόση και της πιθανότητας να νοσήσει κανείς πριν κάνει την τρίτη δόση. Γίνεται πλέον σιγά-σιγά σαφές ότι το μεσοδιάστημα πρέπει να μικρύνει στους 4 με 5 μήνες, αντί για τους 6 μήνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση θα είναι για τον γενικό πληθυσμό γιατί όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η τρίτη δόση βοηθάει και τους υγιείς ανθρώπους. Επικαλέστηκε τα στοιχεία μελέτης που δείχνουν ότι η τρίτη δόση συμβάλει στο να αποφευχθούν σοβαρές νοσήσεις και θάνατοι.
«Η τρίτη δόση φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντική για όλους. Απλώς για τους ανοσοκατασταλμένους, θεωρείται πλέον ένα μέρος των αρχικών δόσεων, δηλαδή γίνεται ένα μήνα μετά τη δεύτερη, ούτως ώστε να υπάρχει αρχική εμβολιαστική κάλυψη πολύ ισχυρή, λόγω της ανοσοανεπάρκειας που έχουν αυτοί οι άνθρωποι», διευκρίνισε.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60, γιατί οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται πραγματικά σε κρίσιμη ηλικία, νοσούν σοβαρά, γεμίζουν τις ΜΕΘ και χάνουν τη ζωή τους.
«Είναι πραγματικά επείγον να εμβολιαστούν οι άνω των 60, αλλά είναι αναγκαίο παράλληλα να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την ανοσιακή θωράκιση και ασπίδα για να ελεγχθεί ο ιός. Να μη δώσουμε χώρο για νέα στελέχη που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. Απαιτείται γρήγορη και μαζική εμβολιαστική κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εάν πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες και ομάδες του πληθυσμού, ο καθηγητής τόνισε πως εάν δεν φέρουν αποτέλεσμα η ενημέρωση, η πειθώ, οι συζητήσεις επί του θέματος ή άλλες λύσεις, τότε «στο τέλος μένουν λίγα όπλα», και το συγκεκριμένο «είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εάν δεν πεισθούν να εμβολιαστούν», καθώς «αυτό που προέχει είναι η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη».