«Η παράμετρος του χρόνου υλοποίησης είναι η πιο κρίσιμη στην απόφαση των ξένων επενδυτών να έρθουν και να επενδύσουν εδώ. Η ανάπτυξη είναι η ισχύς της χώρας. Η ισχύς όμως, με όρους Φυσικής, είναι έργο δια του χρόνου. Οι πολιτικοί θα έπρεπε να ασχολούμαστε όχι με το έργο, αλλά με τον χρόνο. Όσο τείνει αυτός χρόνος στο μηδέν, τόσο η ανάπτυξη και η ισχύς μας θα πηγαίνει στο άπειρο. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ως πολιτικό σύστημα, πολλά θα αλλάξουν στη χώρα».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης στο διήμερο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις. Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις».
Πρόσθεσε δε ότι «η ποσότητα γίνεται ποιότητα κάποια στιγμή, όπως και στο παράδειγμα της δικαιοσύνης. Η αργή απονομή της δικαιοσύνης γίνεται αρνησιδικία και αλλάζει ποιοτικά το αποτέλεσμα».
Αναφορικά με τη μελέτη που παρουσίασε στη διαΝΕΟσις, ο κ. Θεοχάρης περιέγραψε τον τρόπο που μπορεί να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να προκύψει μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου.
1. Πρέπει να ασχοληθούμε με όλα τα ζητήματα ταυτόχρονα. Για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να αποκτήσουμε βαθμούς ελευθερίας απαιτείται παρέμβαση όχι μόνο στη φορολογία αλλά και στις εισφορές και το πλεόνασμα.
2. Εάν δεν παρέμβουμε άμεσα με μειώσεις στις εισφορές και τους φόρους, η ανεργία δε θα πέσει κάτω από 14% ούτε σε βάθος χρόνου.
3. Έχουν ήδη ψηφιστεί η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Το τι θα κάνουμε με αυτά είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Θα ληφθούν εκ νέου τα αντίμετρα τα οποία αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ, και τα ψήφισε και η ΝΔ, ή θα τα διοχετεύσουμε στη μείωση και την απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών; Τα αντίμετρα, εφόσον υλοποιηθούν, θα μας πάρουν και τον τελευταίο δημοσιονομικό χώρο, θα στραγγίξουν και την τελευταία ρανίδα αίματος του ελεύθερου επαγγελματία που πνίγεται στα χρέη, του νέου που φεύγει στο εξωτερικό, του ανέργου και του εργαζόμενου στη μαύρη εργασία.
4. Τέλος, η πρότασή μας αναφέρεται σε φορολογικούς συντελεστές 20% ΦΠΑ (και 10% έναν δεύτερο συντελεστή), 20% για τις επιχειρήσεις, 20-30% για τα φυσικά πρόσωπα. Ένα απλό σύστημα, χωρίς αντικίνητρα, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη μέρα διότι είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας.
«Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα προς όφελος της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης. «Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά προτάσεων και πολιτικών, μια σύζευξη μεταξύ του ¨να πατάς στα πόδια σου¨ τεχνοκρατικά, αλλά να είσαι και οραματιστής πολιτικά, για να αλλάξουμε το σύστημα».
Την εισαγωγή στο πάνελ της συζήτησης έκανε ο κ. Κώστας Σηφάκης - Σύμβουλος Διοίκησης, Φορολογική Πολιτική, ΣΕΒ και συμμετείχαν οι κύριοι Natal Aronshtam - Global Managing Director, Investment and Innovation Incentives, Deloitte, Νίκος Βέττας - Γενικός Διευθυντής, ΙΟΒΕ, Δημήτρης Λιάκος - Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Μιχάλης Μασουράκης - Επικεφαλής Οικονομολόγος, ΣΕΒ. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου - Πρόεδρος Ε.Ι.Η.Ε.Α., Εκδότης Real News.