Handelsblatt: Η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελούσε σκόπελο για την ΕΕ

Handelsblatt: Η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελούσε σκόπελο για την ΕΕ

«Όσο και να φαντάζει ελκυστική μια λύση του Κυπριακού από άποψη ασφάλειας για τη Δύση, για την ΕΕ θα αποτελούσε έναν σκόπελο, διότι το μέχρι τώρα συζητούμενο σχέδιο μια κυπριακής ομοσπονδίας προβλέπει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα πρέπει να αντίκεινται στα συμφέροντα μιας εκ των εθνικών ομάδων. Αυτό θα σήμαινε ότι ο Erdogan θα μπορούσε να συναποφασίζει μέσω του ομόσπονδης τουρκοκυπριακής πολιτείας στον κυπριακό βορρά, όταν δηλαδή οι Τούρκοι του νησιού κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο προς όφελος της Τουρκίας. Τότε θα μπορούσαν να προκύψουν εντός της ΕΕ εσωτερικές διαφωνίες όπως συνέβη στη Βαλονία», συμπεραίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμά της στη ηλεκτρονική έκδοση της.

O Kύπριοι ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Mustafa Ak?nc? διαπραγματεύονται από σήμερα στην Ελβετία για την επανένωση του νησιού τους παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπα Κι Μουν. Η λήξη της διαμάχης θα μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο το νησί, αλλά να ανοίξει και προοπτικές για την επίλυση της διαμάχης της Μέσης Ανατολής. Ο Ερντογάν όμως έχει άλλα σχέδια, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Το σημαντικότερο είναι ότι κάθονται για πρώτη φορά ο ένας απέναντι στον άλλον δύο υποστηρικτές της επανένωσης, οι οποίοι σέβονται και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Μια τέτοια ευνοϊκή συγκυρία δεν έχει υπάρξει από το 1974. Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις «έχουν προχωρήσει όσο ποτέ άλλοτε» όπως λέει ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, προσθέτει η Handelsblatt και επισημαίνει:

Στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας οι συζητήσεις θα περιστραφούν κυρίως γύρω από τα μελλοντικά ενδοκυπριακά "σύνορα" και την επιστροφή ορισμένων εδαφών στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την Παρασκευή την επιστροφή τουλάχιστον 100.000 Ελληνοκυπρίων στο Βορρά, οι οποίοι εκδιώχθηκαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν δυνατή μια συμφωνία ακόμα και φέτος. Οι σκεπτικιστές παραπέμπουν σε άλυτα θέματα της διαμάχης. Σε αυτά ανήκουν κυρίως τα θέματα ασφαλείας και το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των 30.000 Τούρκων κατοχικών στρατιωτών, σημειώνει η Handelsblatt.

Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν να παραμείνει η Τουρκία στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη, κάτι το οποίο απορρίπτουν οι Ελληνοκύπριοι. «Μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται ούτε εγγυήτριες δυνάμεις, ούτε κατοχικά στρατεύματα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου. «Στρατεύματα κατοχής δίνουν ίσως το αίσθημα ασφάλειας σε μια εθνική ομάδα, αλλά δημιουργούν ανασφάλεια σε άλλους».

Στο θέμα αυτό θα έχει όμως και ο Erdogan λόγο. Από τα μέσα Ιουλίου οπότε κατεστάλη το πραξικόπημα οι εθνικιστικοί τόνοι ανεβαίνουν στην Άγκυρα. Δεν είναι σαφές ποιες συνέπειες θα έχει η εξέλιξη στο εσωτερικό της Τουρκίας στις κυπριακές διαπραγματεύσεις, το σίγουρο είναι όμως, κατά τη γερμανική εφημερίδα, ότι το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε την Παρασκευή ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Mustafa Ak?nc? «επετεύχθη σημαντική πρόοδος σε πολλά θέματα», αλλά για μια συμφωνία απαιτείται και «η αποφασιστική συμβολή της Άγκυρας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις προσπάθειες για επανένωση με μεγάλη προσοχή, όπως και οι ΗΠΑ, διότι το νησί θεωρείται ως το "αβύθιστο αεροπλανοφόρο" στο κατώφλι της συνταρασσόμενης από κρίσεις Μέσης Ανατολής, σημειώνει επίσης η Handelsblatt.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ