«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και μεταναστών» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, αναφορικά με τις εξελίξεις που προκαλεί η νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Μιλώντας για τη νέα προσφυγική -μεταναστευτική κρίση που θα δημιουργηθεί, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει έναν ρόλο που δεν της αναλογεί, ούτε πρόκειται να σηκώσει μόνη της το βάρος.
Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει παράνομες εισόδους ούτε από στεριά ούτε από θάλασσα. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει άμεσα ένα σχέδιο δράσης και να θεραπεύσει τη διπλωματική της αδυναμία», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφαλής αποχώρηση από το Αφγανιστάν όλων εκείνων που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις.
Σε ερώτημα για το αν η Δύση πραγματοποιεί στροφή έναντι των Ταλιμπάν, απάντησε ότι ο δυτικός κόσμος δείχνει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα και εξήγησε ότι είναι σημαντική η ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας.
«Η Δύση, ταυτόχρονα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο νέο καθεστώς ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξαναγίνει κέντρο ισλαμιστικής τρομοκρατίας», υπογράμμισε. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η νίκη των Ταλιμπάν ίσως λειτουργήσει ως μηχανισμός εμψύχωσης και αφύπνισης θυλάκων φονταμεταλιστών σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Όπως εκτιμά, οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εικόνα τους προς τον έξω κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξουν θέσεις. Το πιο πιθανό, επισήμανε, είναι το Αφγανιστάν να γυρίσει πίσω δεκαετίες στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. «Η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, θα έχει σαν πρώτα θύματα τις γυναίκες, τα παιδιά και τις μειονότητες», τόνισε.
Αναφερόμενος τέλος, στον ρόλο της Τουρκίας, ανέφερε ότι η Άγκυρα φιλοδοξεί να καταστεί μεσάζοντας ανάμεσα σε Ταλιμπάν και Δύση, προβάλλοντας την ισλαμική διάσταση της πολιτικής της. «Όμως, αν και αναζητά ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν, η Άγκυρα θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ισορροπίες και τις προτεραιότητες άλλων δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, καθώς και του Πακιστάν και του Ιράν. Επομένως, τα πράγματα για την Τουρκία δεν είναι απλά», κατέληξε.