Η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στέλνει «το λάθος μήνυμα» στην Ε.Ε.
Γερμανία προς Τουρκία

Η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στέλνει «το λάθος μήνυμα» στην Ε.Ε.

Η απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια συνθήκη-ορόσημο του 2011, στόχος της οποίας είναι να προστατεύσει τις γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία, στέλνει το λάθος μήνυμα στην Ευρώπη και στις γυναίκες της χώρας, ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Ούτε οι πολιτιστικές, ούτε οι θρησκευτικές ή άλλες εθνικές παραδόσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για να αγνοούμε τη βία σε βάρος των γυναικών», τόνισε η εκπρόσωπος.

 Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διεθνή σύμβαση η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δυνάμει προεδρικού διατάγματος που δημοσιοποιήθηκε προχθές Παρασκευή, πυροδοτώντας αμέσως επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Συντηρητικοί πολιτικοί ερίζουν πως το κείμενο αυτή βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ΛΟΑΔ για να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Σημειώνεται πως στην Τουρκία η πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση συζητείτο αφότου έθεσε θέμα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη χρονιά.

Έκτοτε, γυναίκες έβγαιναν συχνά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων πόλεων, απαιτώντας η κυβέρνηση να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση.

Αξίζει να επισημανθεί πως σήμερα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τουρκία, ζητώντας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναθεωρήσει την απόφασή του και να μην αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, μια ενέργεια που ήδη επικρίνεται στην Ευρώπη.

«Ακύρωσε την απόφασή σου, εφάρμοσε τη συνθήκη!» φώναζαν οι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών και πλακάτ όπου είχαν γράψει συνθήματα όπως «Οι γυναίκες θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο».

«Βαρέθηκα αυτό το πατριαρχικό κράτος. Βαρέθηκα να μην αισθάνομαι ασφαλής. Φτάνει πιά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπανού, μια από τις διαδηλώτριες.

Άλλες συγκεντρώσεις, μικρότερες σε μέγεθος, έγιναν επίσης σήμερα στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς