Ήταν η «έκπληξη» του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Ένα στοιχείο που δεν είχε διαρρεύσει, καθώς προετοιμαζόταν με μεγάλη επιμέλεια από το επιτελείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των δηλώσεων των δύο ηγετών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έβγαλε από την τσέπη του ένα φάρμακο που παρασκευάζεται στη χώρα του και όπως είπε ο ίδιος έχει θεαματικά αποτελέσματα κατά του κορονοϊού.
Πoιο όμως είναι αυτό το φάρμακο; Είναι εισπνεόμενο και έχει ελπιδοφόρα μηνύματα από την μέχρι σήμερα δοκιμή του σε ασθενείς στο Ισραήλ. Η συμφωνία λοιπόν έχει να κάνει με την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών του συγκεκριμένου φαρμάκου και σε ελληνικά νοσοκομεία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην μέρα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα τηλεφωνήσει στον επικεφαλής των ιατρικών ερευνών του Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών για να γίνουν οι δοκιμές και στην Ελλάδα. Μία κίνηση που προφανώς και θα ενισχύσει πρώτα από όλα το ελληνικό οπλοστάσιο απέναντι στον κορονοϊό. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πρωτοπορεί στον αγώνα ανεύρεσης του φαρμάκου που θα καταπολεμήσει την πανδημία , σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Κρίσιμη λεπτομέρεια: Στην κλινική αυτή έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός καθηγητής Αρμπέρ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν πολλές χώρες που πρωτοστατούν διεθνώς στην μάχη εναντίον του ιού. Το γεγονός ότι το Ισραήλ δέχτηκε την συμμετοχή της Ελλάδας αποτελεί κίνηση με πολλαπλούς συμβολισμούς, που έχει ευθεία αντανάκλαση στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Το άριστο κλίμα αποτυπώθηκε και στο κομμάτι του τουρισμού, μια και οι δύο χώρες θα είναι οι πρώτες που θα εφαρμόσουν μεταξύ τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, στοιχείο που αναμένεται να δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία, εφόσον ασφαλώς το Ισραήλ συνεχίσει να βρίσκεται τόσο ψηλά σε αριθμό εμβολιασμών όπως είναι σήμερα. Η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Ισραήλ -που είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως- προωθεί την συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ.
Ενθαρρύνει την άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.