Tου Γιάννη Σιδέρη
Επιταχύνεται η δραστηριότητα της κυβέρνησης για μια στοιχειώδη διευθέτηση -καθότι η επίλυση δεν αχνοφαίνεται καν στον ορίζοντα – του προσφυγικού.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία του συγχαρητήριου τηλεφωνήματος που έκανε προς τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, για την νίκη στις πρόσφατες εκλογές, αποδέχτηκε πρόταση που του είχε γίνει εκ μέρους του, να επισκεφθεί την Τουρκία
Η ελληνική πλευρά εντοπίζει την πηγή του μεταναστευτικού προβλήματος του Αιγαίου στην Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο διπλωματικής πολιτικής, προκειμένου να αποσπάσει, διττής υφής, πλεονεκτήματα από την Ε.Ε. Αυτά εντοπίζονται στην λογική απαίτησή της γενναίας οικονομικής ενίσχυσης, όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης, με το άνοιγα «παγωμένων» κεφαλαίων τη ενταξιακής διαδικασίας.
Μετριοπαθείς υπολογισμοί θεωρούν ότι οι πρόσφυγες στην Τουρκία υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια, και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμπνέονται από το όνειρο τη φυγής προς την Δύση
Η ελληνική πλευρά, όπως γράψαμε την Δευτέρα, έχει αρχίσει να ανοίγει τις σκονισμένες σελίδες της παραδοσιακής διπλωματικής στάσης έναντι της συμπεριφοράς της γείτονος, ότι δηλαδή η ένταξή της στην Ε.Ε περνάει και μέσα από την αρμονία των σχέσεων των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων των οπίων είναι και υλοποίηση των συμφωνιών για επανεισδοχή των μεταναστών , ή τη μη διευκόλυνσή τους να περάσουν στη χώρα μας.
Τα νησιά μας, με την ανοχή της Τουρκίας έχουν γίνει η μεγάλη πύλη εισόδου, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ 744.175 έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σε ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος!
Την Τετάρτη το πρωί θα αναχωρήσουν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο. Στην τελετή που θα προηγηθεί της μετεγκατάστασης θα παραστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Οι κ Τσίπρας και Σούλτς θα επισκεφθούν την Μυτιλήνη ώστε ο ευρωπαίος αξιωματούχος να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες αλλά και οι κάτοικοι των νησιών, καθώς και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε θέματα καταγραφής και φιλοξενίας.
Εσωτερική Συναίνεση
Το τραγικό πρόβλημα των προσφύγων που κινδυνεύουν ή χάνουν τη ζωή τους στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου, έφερε νηνεμία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, με αποτέλεσμα να συσταθεί διακομματικής επιτροπής, που θα υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στόχος της επιτροπής, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, είναι «να μπορεί να υπάρξει η μικρότερη δυνατή αντιπαράθεση και ο μεγαλύτερος εμπλουτισμός ιδεών και προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που είναι προφανές ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα».
Για το λόγο αυτό συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, και τους εκπροσώπους της ΝΔ Κώστα Τασούλα και Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ σήμερα θα συναντήσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.