«Για κανιβαλισμό» κάνει λόγο η επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με αφορμή την αποκάλυψη της ασθένειας της πριν από λίγες μέρες στη προανακριτική επιτροπή της Βουλής, από τον πρώην στενό συνεργάτη της και πρώην επικεφαλής του Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου. Ο τελευταίος στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τον Δεκέμβριο του 2016 η Ελένη Τουλουπάκη, υποστηρίζοντας ότι με ενέργεια του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά την αρχική της νοσηλεία στο «Γεώργιος Γεννηματάς», πήγε σε σουίτα στο νοσοκομείο «Υγεία». Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να σχολίασε ότι «τα οικονομικά της ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουν κάτι τέτοιο».
Οι ισχυρισμού αυτοί προκάλεσαν την απάντηση της Ελένης Τουλουπάκη η οποία δήλωσε τα εξής:
«Η ανάδειξη προσωπικού ζητήματος υγείας πέραν του γεγονότος ότι προσβάλει προσωπικά δεδομένα μου και συνιστά ενδεχομένως και ποινικό αδίκημα, είναι σε επίπεδο ηθικής το λιγότερο ανάρμοστη. Επί της ουσίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχω υποχρέωση να απαντώ σε τέτοιου είδους ζητήματα, δηλώνω ότι τα έξοδα νοσηλείας μου καλύφθηκαν πλήρως από την ασφαλιστική μου εταιρεία. Επίσης στο συγκεκριμένο νοσοκομείο βρέθηκα μετά από ενέργειες του αδελφού μου, γιατρού αγγειοχειρουργού, και κανένας άλλου.
Θλίβομαι βαθύτατα που πρώην συνεργάτης μου, ο οποίος με επισκεπτόταν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου αντί να μου συμπαραστέκεται, ασχολείται με τις συνθήκες νοσηλείας μου. Εύχομαι κανένας άνθρωπος να μην περάσει μια παρόμοια με τη δική μου περιπέτεια υγείας και εν συνέχεια να βρεθεί θύμα ενός τέτοιου κανιβαλισμού.»
Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση
Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία που συνηγορούν ότι υπήρχε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση όχι μόνο από τη Novartis αλλά και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες αποκαλύπτει η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ελέγχοντας ένα πρώτο δείγμα που αφορά 700 γιατρούς κατά τη χρονική περίοδο από το 2013 και εντεύθεν , οπότε είχε ξεκινήσει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εντόπισαν μεταξύ άλλων ότι υπήρχε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε ποσοστό 30%.
Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα ανάλογη πρακτική διαπιστώθηκε ότι ακολουθούνταν όχι μόνο από την Novartis αλλά και από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.
Παράλληλα σε συμπληρωματικές εξηγήσεις για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος καλούνται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς πρώην στελέχη της εταιρείας Novartis τόσο της μητρική που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας όσο και από την Ελλάδα.