«Κατά τη διάρκεια της επόμενης εικοσαετίας βλέπω την Ελλάδα να ενισχύει και να εμβαθύνει περαιτέρω τον ρόλο της ως περιφερειακός ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου, διαδραματίζοντας έναν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Kυριακής ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών
Συγκεκριμένα ερωτώμενος όταν σκέφτεται τη λέξη ''Ελλάδα'', ποιο είναι το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό, απαντά «σεβασμό και απεριόριστες δυνατότητες», ενώ δηλώνει ότι είναι «εξαιρετικά ευχαριστημένος από τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα - η σχέση μας σήμερα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται και να δυναμώνει καθημερινά, [...] αλλά κατά το προσεχές διάστημα θα έχουμε μεγάλες ευκαιρίες περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης αυτής της σχέσης».
«Εννοείται ότι οι ισχυρές συνεργασίες με τους εταίρους μας όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στο πλαίσιο του σχήματος «3+1» είναι κρίσιμης σημασίας για τις ΗΠΑ υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες», τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.
«Πιστεύω δε ότι οι εγκαταστάσεις στη Σούδα και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα, θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε μια ακόμη ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη σχέση ασφάλειας στα χρόνια που έρχονται», υπογραμμίζει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.
«Κατά τη διάρκεια της επόμενης εικοσαετίας βλέπω την Ελλάδα να ενισχύει και να εμβαθύνει περαιτέρω τον ρόλο της ως περιφερειακός ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου, διαδραματίζοντας έναν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης», υποστηρίζει.
«Συν τοις άλλοις, θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγχαίρω τον ελληνικό λαό για την απόφασή του να επενδύσει στο μέλος της «πράσινης» ανάπτυξης. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή και ευελπιστώ ότι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Τέλος, αν αναλογιστεί κανείς τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.
«Η αντιμετώπιση της ΕΕ από τον Τραμπ ήταν χαοτική, απαξιωτική»
Όσον αφορά τη σχέση ΗΠΑ-ΕΕ, ο κ. Μενέντεζ δηλώνει εμφατικά ότι «η αντιμετώπιση της ΕΕ από τον Τραμπ ήταν χαοτική, απαξιωτική και χαρακτηριζόταν από αλλεπάλληλα διπλωματικά λάθη. Βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στη στιγμή είναι η αντιμετώπιση των ζημιών της προηγούμενης τετραετίας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της αμερικανικής διπλωματίας».
«Αναμένω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να κλείσει τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις μας με την ΕΕ ώστε να πορευτούμε μαζί και να αναπτύξουμε κοινές στρατηγικές που θα ωφελήσουν τους λαούς μας σε ένα ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον», προσθέτει χαρακτηριστικά.
«Ρωσία και Κίνα επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν μια νέα τάξη πραγμάτων»
Σχετικά με τη Ρωσία και την Κίνα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας είναι αρκετά αιχμηρός καθώς αναφέρει: «Βλέπουμε πως κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να αναλώνονται σε μια αέναη αμφισβήτηση των συμφωνηθέντων, προσπαθώντας να ορίσουν οι ίδιες [...] ένα εναλλακτικό και άκρως ανησυχητικό μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης βασιζόμενο στους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς, στην οικονομική εκμετάλλευση, στον απολυταρχισμό και την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία.»
«Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μια δέσμη στρατηγικών πλεονεκτημάτων έναντι αναθεωρητικών δυνάμεων που επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν μια νέα τάξη πραγμάτων και [...] καλωσορίζω λοιπόν με ιδιαίτερη θέρμη την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν που θέτει εκ νέου στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής τον σεβασμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ευελπιστώ ότι το σύνολο των συμμάχων και φίλων μας θα πράξουν το ίδιο», υπογραμμίζει εμφατικά ο κ. Μενέντεζ.
«Εννοείται πως θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ»
Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία είναι απολύτως σαφής καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας τονίζει: «Εννοείται πως θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που να μοιράζεται τις κοινές αξίες μας, αλλά η συμπεριφορά της επί της διακυβέρνησης Ερντογάν καθιστά τη συνεργασία μαζί της ολοένα και δυσκολότερη. Οι ΗΠΑ επιβάλλεται να συνεχίσουν να εγκαλούν την Τουρκία στην τάξη και εγώ από τη μεριά μου θα συνεχίσω να πιέζω την κυβέρνηση Μπάιντεν να τηρεί απαρέγκλιτη στάση όπου και όποτε διαπιστώνουμε απαράδεκτες συμπεριφορές».