Η Καταλονία φαίνεται ότι έχει ανοίξει την όρεξη και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου υπάρχουν ισχυρά αποσχιστικά κινήματα. Μία από αυτές είναι η βόρεια Ιταλία και οι περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας, όπου μάλιστα προγραμματίζεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 22 Οκτωβρίου με θέμα την αυξημένη αυτονομία.
Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να έχει καμία άμεση συνέπεια, αλλά αναμένεται να οδηγήσει σε διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για κατοχύρωση αυτονομίας, με τελικό στόχο να μπορέσουν οι δυο αυτές περιφέρειες να διαχειρίζονται- άμεσα ή έμμεσα- ένα σημαντικό ποσοστό των φόρων που καταβάλλουν οι κάτοικοί τους.
Η υπερίσχυση του «ναι» θεωρείται σχεδόν δεδομένη, από την στιγμή που υπέρ του δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και το κίνημα Πέντε Αστέρων. Όπως υπογραμμίζει, όμως, ο ιταλικός Τύπος, οι εξελίξεις στην Καταλονία και οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Ιταλίας έχουν οδηγήσει σε μια μερική αλλαγή θέσεων και ισορροπιών.
Ωστόσο, αποστάσεις από το συγκεκριμένο δημοψήφισμα κρατάει ο ιδρυτής της Φόρτσα Ιτάλια, Silvio Berlusconi. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να εμπλακεί στην όλη εκστρατεία πριν από την ψηφοφορία και επέλεξε να προσφέρει μόνο τυπική υποστήριξη. Το ερχόμενο Σάββατο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μεταβεί σε πολιτική συγκέντρωση με θέμα ακριβώς την διοργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά τις σχετικές εκκλήσεις του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Roberto Maroni.
Ο πρώην Καβαλιέρε στηρίζει τον ισπανό πρωθυπουργό, Mariano Rajoy, στην αντιπαράθεση με την Καταλονία και δεν θέλει να δώσει καμία αφορμή για να αμφισβητηθεί η στάση του. Επίσης, σε ότι αφορά τις ενδοϊταλικές ισορροπίες, δεν επιθυμεί να ενισχύσει υπερβολικά την εθνικιστική και ξενοφοβική Λίγκα του Βορρά, από την στιγμή που σύντομα θα πρέπει να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της πιθανής συμμαχίας με την Φόρτσα Ιτάλια, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της άνοιξης.
Το κόμμα του ιταλού πολιτικού, επιχειρηματία και καναλάρχη έχει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στις περιφέρειες του ιταλικού Νότου και κατά συνέπεια ο Μπερλουσκόνι δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της Κάτω Ιταλίας, στηρίζοντας δυναμικά αυτονομιστικές διαθέσεις, έστω κι αν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση -τουλάχιστο στην φάση αυτή- την ενότητα του ιταλικού κράτους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons