Θέμα ημερών είναι να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, που εκπόνησε το ΤΕΕ και ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός, κατ΄εντολή του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και ύστερα από διάλογο με τους κατοίκους και τις οικογένειες των πληγέντων από τη φονικότερη πυρκαγιά που γνώρισε η χώρα, στις 23 Ιουλίου 2018.
Αυτό προέκυψε από τη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο για το Μάτι - ένα εγχείρημα ερευνητικής δημοσιογραφίας που κρατά ημερολόγιο της ανοικοδόμησης της πληγείσας περιοχής με συντονιστή τον Τάσο Τέλλογλου. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για έναν οικισμό πρότυπο που θα γεννηθεί από το νέο σχέδιο, για μια πόλη ανθεκτική και βιώσιμη που φιλοδοξεί να αναγεννηθεί από τη στάχτη της και να αποκτήσει φυσιογνωμία Ριβιέρας, με ένα τεράστιο παράκτιο μέτωπο περιπάτου που θα συνδέει το λιμάνι της Ραφήνας με τον Μαραθώνα.
Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι από την εικόνα που έχουν σχηματίσει όσοι έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής με την ανοικοδόμηση στο Μάτι, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ευθύνονταν τα αυθαίρετα κτίσματα για τους θανάτους των ανθρώπων.«Δεν ήταν ούτε τα αυθαίρετα ούτε οι δρόμοι οι βασικοί λόγοι που είχαμε θύματα. Παρά τα προβλήματα, οι ανθρώπινες ζωές θα έπρεπε να είχαν σωθεί γιατί χρόνος υπήρχε», ανέφερε ο κ. Στασινός.
Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, έχει γίνει ειδική πρόβλεψη να γκρεμιστούν όσο το δυνατόν λιγότερα αυθαίρετα κτίσματα και να μπορούν παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες που ίσως έρθουν στο μέλλον. «Για να το πω χοντρικά, αν η αρχική πρόβλεψη ήταν να γκρεμίσουμε 500 κτίσματα, τα φτάσαμε στα 100», ενώ έκανε λόγο για γκρέμισμα μαντρών και όχι σπιτιών στο παραλιακό μέτωπο καλώντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να συμμετέχουν στη διαβούλευση το επόμενο διάστημα, προκειμένου η λύση που θα προκύψει να είναι η βέλτιστη καθώς όπως σημείωσε, «τέλεια λύση δεν υπάρχει».
Επίσης, έδωσε μια εικόνα αύξησης του πρασίνου κατά 30% σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν την πυρκαγιά καθώς και ύπαρξης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, ο οποίος, όπως ανέφερε, έσωσε από το γκρέμισμα άλλα 200 σπίτια. Τέλος, ξεκαθάρισε, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποζημιωθεί κάποιος που είναι παράνομος.
Για λεπτομερή καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της περιοχής έκανε λόγο ο Ευθύμης Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μέσω της οποίας θα προκύψουν εγκύκλιοι για κάθε κατηγορία οικοδομικής άδειας. Όσον αφορά στα κριτήρια που δόθηκαν στο ΤΕΕ για τη διαχείριση των αυθαίρετων κτισμάτων, ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι στόχος ήταν ο σεβασμός του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος, η ασφαλής και βιώσιμη ανοικοδόμηση και η ανθεκτικότητα της περιοχής μετά την φθορά της πυρκαγιάς.
«Όσα είναι νόμιμα θα μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να συντηρηθούν αλλά όχι να επεκταθούν», διευκρίνισε ο κ. Μπακογιάννης αναφορικά με τα κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής. «Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή και θέλει να δώσει εναλλακτικές στους ανθρώπους. Υπάρχουν αρκετές σκέψεις για ειδική πρόνοια αποκατάστασης και χρηματοδότησης όσων είναι νόμιμοι αλλά δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να πω κάτι τώρα. Έχει όμως δουλευτεί και θα ανακοινωθεί».
Τη βούληση της κυβέρνησης να κατεδαφιστούν 1.100 ακίνητα σε όλη τη χώρα, μετέφερε ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, παραλίες, δάση, προσθέτοντας ότι αυτό θα ισχύσει και στο Μάτι. Αναφορικά με τις περιουσίες εντός της Αμπελούπολης και του Προβάλινθου, ο κ. Αραβώσης είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις επί του δασικού χάρτη οι οποίες θα εξεταστούν από τις νέες επιτροπές στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού νόμου, όπως και οι συνολικά 170.000 αντιρρήσεις πανελλαδικά. Οι νέες αυτές επιτροπές θα δημιουργηθούν με αυξημένο αριθμό μελών για τα οποία θα προβλέπεται αμοιβή, προκειμένου μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων.
Για τη δημιουργία ενός μεγάλου πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου στο παράκτιο μέτωπο του Ματιού στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκεί που πριν δυο χρόνια εκτυλίχτηκαν οι σκηνές φρίκης με τους κατοίκους της περιοχής να παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή, μίλησε ο Βαγγέλης Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, ο πρώτος που είχε κάνει λόγο για νεκρούς εκείνο το μοιραίο απόγευμα του Ιουλίου.
Τα εύσημα στον Πρόεδρο του ΤΕΕ και στους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος έδωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας για την εκπόνηση του σχεδίου των πυρόπληκτων περιοχών στο Μάτι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σημειώνοντας ότι το εγχείρημα κινείται μέχρι στιγμής προς θετική κατεύθυνση.