Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ. Η αύξηση πραγματοποιείται χωρίς το κλασσικό δικαίωμα προτίμησης αλλά με προτεραιότητα υπέρ των παλαιών μετόχων. Εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές θα υπάρξει δεύτερη κατανομή ανάλογα με τον βαθμό της ζήτησης που θα εκδηλωθεί. Να τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στη διαδικασία της αύξησης:
Το εύρος τιμής της αύξησης είναι μεταξύ 8,5 και 9,0 ευρώ. Η ΔΕΗ σκοπεύει να αντλήσει από 1,105 έως 1,35 δισ. ευρώ, μέγεθος σημαντικά αναθεωρημένο από το αρχικό (750 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθεί δεν είναι γνωστός, οριοθετείται ωστόσο μεταξύ 130 και 150 εκατ. μετοχών. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση κεφαλαίου απομειώνει τους παλαιούς μετόχους εφόσον δεν συμμετάσχουν από 35,9% έως 39,3%. Το CVC ως ειδικός επενδυτής στο τέλος της διαδικασίας θα έχει αποκτήσει το 10% της ΔΕΗ ήτοι 36,2 εκατ. μετοχές προς 8,5 ευρώ ή 38,2 εκατ. μετοχές προς 9,0 ευρώ. Για αυτές τις μετοχές υπάρχει δέσμευση διακράτησης για 180 ημερολογιακές ημέρες.
Πως διαμορφώνεται ο αριθμός των μετοχών σε κάθε βήμα τιμής σε σχέση με τα δυνητικά αντληθέντα κεφάλαια
Οι παλαιοί μέτοχοι έχουν «προτεραιότητα» συμμετοχής στην ΑΜΚ για τις μετοχές που κατείχαν έως και την περασμένη Παρασκευή οι οποίες εμφανίζονται ως «εκκαθαρισμένες» στην σημερινή (2 Νοεμβρίου) αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους. Προσοχή μόνο διότι η αναφορά αυτή γίνεται για εντός κύκλου συναλλαγές που εκκαθαρίζονται στο Τ+2 και όχι για OTC συναλλαγές οι οποίες μπορεί να εκκαθαριστούν στο Τ+1 ή και στο Τ.
Το πόσες μετοχές θα δικαιούνται θέλει λίγες γνώσεις μαθηματικών αφού το ύψος της αύξησης και η τιμή έκδοσης δεν είναι σταθερό νούμερο: Για παράδειγμα για έναν επενδυτή που κατέχει 100 μετοχές της ΔΕΗ η σχέση συμμετοχής που θα του δίνεται ως προτεραιότητα ξεκινάει από 56,3 μετοχές έως 64,66 για να διατηρήσει ίδιες τις αναλογίες των μετοχών που θα έχει πριν και μετά την αύξηση ενώ ταμειακά θα πρέπει να δεσμεύσει από 476 έως 581 ευρώ. Οι επενδυτές της λιανικής πάντως θα πρέπει να κινηθούν με βάση το σενάριο έκδοσης των 9 ευρώ και να δεσμεύσουν το ισόποσο για το σενάριο που θέλει να επιτυγχάνεται το ανώτατο ύψος της αύξησης (1,35 δις ευρώ) αν δεν θέλουν να απομειωθεί το ποσοστό τους.
Για τις αδιάθετες μετοχές επικρατεί η απόλυτη σύγχυση αφού α) δεν είναι γνωστό πόσοι από τους παλαιούς μετόχους θα συμμετάσχουν και β) ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό κατανομής στην εγχώρια προσφορά. Το αρχικό πλάνο θέλει το 15% της έκδοσης (19,5 έως 22,5 εκατ. μετοχές) να κατανέμεται σε εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές το οποίο ωστόσο το Δ.Σ. της ΔΕΗ μπορεί να μεταβάλει ανάλογα με τη ζήτηση και την υπερκάλυψη εντός και εκτός των συνόρων.
Πρακτικά η ΔΕΗ θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει τους επενδυτές της, αποφεύγοντας επενδυτικά κεφάλαια βραχυπρόθεσμης διάρκειας ή επενδυτές αμφίβολης δυνατότητας μακροπρόθεσμης διακράτησης. Λόγω όλων αυτών των παραμέτρων η αναλογία στη β’ κατανομή μετοχών που αφορά τα αδιάθετα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Εμπειρικά μετά τις δύο πρόσφατες αυξήσεις των τραπεζών μπορεί να υποτεθεί ότι το σύνολο της αύξησης δεν θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Επομένως, μια προσέγγιση ικανοποίησης των αδιάθετων μετοχών είναι μεταξύ 20% και 30% των ζητούμενων τεμαχίων.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 16:00 την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου. O προσδιορισμός της τιμής της αύξησης θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας (5/11), στις 10 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της ζήτησης παλαιών και νέων μετόχων και οι νέες μετοχές θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ από τις 16 Νοεμβρίου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.