Ηλ. Μόσιαλος: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια απαιτεί χρόνο

Ηλ. Μόσιαλος: Η άρση των πατεντών για τα εμβόλια απαιτεί χρόνο

Την άποψη πως ενδεχόμενη απόφαση για άρση των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορονοϊού απαιτεί αρκετό χρόνο και θα πρέπει να συνοδευθεί με ανταμοιβή των φαρμακευτικών εταιρειών εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ενώ αναφερόμενος σε αναφορές για σύνδεση των εμβολίων με την υπογονιμότητα υπογράμμισε πως κανένα από τα διαθέσιμα σκευάσματα δεν έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει τη γονιμότητα.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, επανέλαβε πως η χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ είναι ιστορικής σημασίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος είχε καταθέσει και παγκόσμια την πρόταση για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020.

«Είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση των ΗΠΑ, όπως και η στήριξη την οποία έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από πολλές χώρες παγκόσμια. Το αν μπορεί να γίνει γρήγορα... Όχι, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Γι' αυτό είχα πει ήδη από πέρυσι, ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πάρει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για τις φαρμακευτικές εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια»., τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Δε θέλουμε με μια πολιτική άρσης να σταματήσουμε τα κίνητρα προς τη φαρμακοβιομηχανία να παράγουν εμβόλια. Η αρχική πρόταση που έγινε και κατατέθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2020 στη γερμανική εφημερίδα FAZ ήταν ότι θα πρέπει να γίνει άρση της πατέντας, με ανταμοιβή των εταιρειών παράλληλα με την άρση και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας», ανέφερε στη συνέχεια ο καθηγητής του LSE.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, ο καθηγητής δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, όπως και κανένα άλλο εμβόλιο, ούτε όσα δημιοπυργήθηκαν με την τεχνολογία του mRNA.

«Αν θέλουν να έχουν επιλογή αυτό θα γίνει προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου όταν η χώρα μας θα έχει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε πολύ περισσότερες ποσότητες από αυτά τα δύο εμβόλια, και από το Σεπτέμβριο και μετά αυτά τα εμβόλια θα κυριαρχήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Τέλος, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας αναφέρθηκε και στη νέα μετάλλαξη του ιού που έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα, τονίζοντας πως στο ερχόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσο βαριές θα είναι αυτές οι εισαγωγές.

«Θα γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες από τη Μεγάλη Βρετανία, γιατί στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε αρκετά περιστατικά της ινδικής μετάλλαξης, δεν έχουμε όμως δει κάποιες δραματικές εξελίξεις με εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θανάτους λόγω αυτής της μετάλλαξης, οπότε πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μάλλον θα είναι αποτελεσματικά», κατέληξε ο καθηγητής.