Αποκλεισμό από τις διεθνείς χρηματαγορές για τη Ρωσία σχεδιάζουν ΗΠΑ και ΕΕ σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Στόχος Αμερικής και Ευρώπης είναι να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα με την απειλή κυρώσεων οι οποίες αν επιβληθούν θα πλήξουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία.
Όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση διεκπεραίωσης συναλλαγών για μεγάλες ρωσικές τράπεζες στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, στα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, στοχεύουν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία με το να κόψουν τις τραπεζικές σχέσεις μεταξύ των «στοχευμένων» ρωσικών τραπεζών και των αμερικανικών τραπεζών που συμμετέχουν στις διεθνείς συναλλαγές.
Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν επίσης το πιο ισχυρό εργαλείο επιβολής κυρώσεων εναντίον ορισμένων Ρώσων ατόμων και εταιρειών, τοποθετώντας τους στη λίστα Specially Designated Nationals And Blocked Persons List (SDN) εκδιώχνοντας τους ουσιαστικά από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, απαγορεύοντας το εμπόριο με Αμερικανούς και παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πακέτο θα μπορούσε να αλλάξει μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν ήταν σαφές ποιοι θα ενταχθούν τελικά στη Λίστα, ωστόσο, πιστεύουν ότι κορυφαία ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η VTB Bank, η Sberbank, η VEB.RF και η Gazprombank είναι πιθανόν αν συμπεριληφθούν στη λίστα.
Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Εμπειρογνώμονες που συμβουλεύτηκε το Reuters είπαν ότι ενώ το SDN θα μπορούσε ωστόσο να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις τράπεζες-στόχους καθιστώντας δύσκολη τη συναλλαγή με το αμερικανικό δολάριο, που αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Δεν είναι σαφές ποιες ακριβώς ρωσικές τράπεζες θα προστεθούν στη λίστα SDN, αλλά και οι δύο τύποι κυρώσεων θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά τη Ρωσία. Πάντος οι πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ενδεχομένως μπορούσε να εξαιρεθούν ορισμένες συναλλαγές από τους περιορισμούς εάν το κρίνει απαραίτητο.
Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές και θα της επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.
«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ARD αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ. Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της», εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έκκληση που διατύπωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άμεση λήψη μέτρων.
«Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.
«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε. Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.