Ιράκ: Ο ΟΗΕ επισημαίνει τεράστια έλλειψη τροφίμων στους αμάχους της Φαλούτζα

Ιράκ: Ο ΟΗΕ επισημαίνει τεράστια έλλειψη τροφίμων στους αμάχους της Φαλούτζα

Η επισιτιστική κατάσταση για 60.000 άμαχους που έχουν παγιδευτεί στην πολιορκημένη πόλη Φαλούτζα του Ιράκ είναι πολύ ανησυχητική και είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εάν δεν διανεμηθεί βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών.

Μονάδες του ιρακινού στρατού, της αστυνομίας και σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επιβάλει σχεδόν ολοκληρωτική πολιορκία στη Φαλούτζα, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η πόλη, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παραμένει υπό πολιορκία από τα τέλη του 2015.

«Καθώς η πολιορκία συνεχιζόταν στη Φαλούτζα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δεν καταγράφηκε καμιά ένδειξη βελτίωσης τον Μάρτιο· οι τιμές των τροφίμων παρέμεναν πολύ υψηλές, τα αποθέματα στα καταστήματα και στα νοικοκυριά εξαντλούνταν. Τον Μάρτιο, η τιμή του σιτάλευρου ήταν εξαπλάσια σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο», τονίζεται σε έκθεση του ΠΕΠ.

«Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, άνθρωποι στη συνοικία Χέι Αλ Ουάχντα ανέφεραν πως στα καταστήματα και στις αγορές είχαν εξαντληθεί όλες οι προμήθειες σε τρόφιμα», αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.

Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα που έγινε κυρίως με τη χρήση κινητών τηλεφώνων τον Μάρτιο. Ωστόσο, το ΠΕΠ σημειώνει ότι σταδιακά η επικοινωνία με πολίτες στη Φαλούτζα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ελάχιστες, καθώς έχουν καταστραφεί πολλές κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας από ένοπλες οργανώσεις με στόχο να εμποδίζεται η επικοινωνία μέσω κινητών.

Στη Φαλούτζα «δεν έχει φθάσει βοήθεια αφότου η κυβέρνηση ανακατέλαβε την κοντινή πόλη Ραμάντι τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς οι οδοί ανεφοδιασμού έχουν αποκοπεί από τις ιρακινές δυνάμεις και ένοπλες οργανώσεις που εμποδίζουν τους άμαχους να φύγουν», προσθέτει το ΠΕΠ.

Υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη για να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο αλλά αδυνατούν να το πράξουν, κατά την έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ