Αποτίμηση των όσων έχουν μέχρι σήμερα γίνει, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που προκάλεσε σωρεία προβλημάτων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με επίκεντρο τους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχάνων Αστερουσίων, έγινε σήμερα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, την υπουργό Παιδείας Νικη Κεραμέως, τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και επτά γενικούς και ειδικούς γραμματείς των εμπλεκομένων υπουργείων.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλα τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα. Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος με το μέτρο της πρώτης Αρωγής έχουν μέχρι τώρα εκταμιευθεί για πέντε χιλιάδες δικαιούχους 45 εκατ. ευρώ «που είναι το υψηλότερο ποσό τα τελευταία χρόνια για στοχευμένη και άμεση ενίσχυση συγκεκριμένης περιοχής που έχει πληγεί από φυσική καταστροφή» ενώ πρόσθεσε ότι προχωρούν και τα αλλά μέτρα στήριξης όπως η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ που έχει φτάσει έως τώρα τα 12 εκατ., εκ των οποίων τα 3 εκατ. 100 χιλιάδες ήταν απευθείας στους Δήμους.
Μάλιστα από τον γγ Εσωτερικών επισημάνθηκε ότι το Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» συνεχίζει να εντάσσει έργα και ότι για την Κρήτη το πρόγραμμα ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ και ότι υπάρχει ευαισθησία σε εντάξεις έργων από περιοχές που επλήγησαν, καθώς έχουν προτεραιότητα.
Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε και ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο εξειδίκευσε ο γγ του υπουργείου.
«Είναι ένα σχέδιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές. Θα προκηρυχθεί στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και έχει προϋπολογισμό 18 εκατ. και το ύψος της ενίσχυσης ανά πληττόμενη επιχείρηση θα φτάσει μέχρι τις 18 χιλιάδες ευρώ. Αφορά περιοχές που έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές κατά βάσει την Βόρεια Εύβοια από τις πυρκαγιές και το Αρκαλοχώρι από τους σεισμούς. Οι διαδικασίες θα είναι απλοποιημένες και οι εγκρίσεις των αιτήσεων και εκταμιεύσεις θα είναι άμεσες» ανέφερε ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν η γγ του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των στοιχείων διασταύρωσης, σήμερα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή εργασίας τους μήνες Οκτώβριο -Δεκέμβριο ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο σε κάποιες περιπτώσεις, για επιχειρήσεις που δεν μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν, να δοθεί μια τρίμηνη περαιτέρω βοήθεια.
Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στα σχολεία, για αίθουσες αλλά και συνολικά τους οικίσκους, που έχει φτάσει τα 4 εκατ., τη διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής που όπως είπε προχωράει, ενώ ξεκίνησαν και οι καταβολές προς τις άμεσα πληγείσες επιχειρήσεις, των πρώτων προκαταβολών μέσα από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
«Δεν θα μείνουνε στα μέτρα μόνο άμεσης στήριξης. Στοχεύουμε και στην επόμενη μέρα και περιλαμβάνει ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο. Το νέο χωρικό που θα προκύψει στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου να καλύπτει τόσο τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και να διαμορφώνει και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή» κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.
Μάλιστα ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε ότι μετά το αίτημα για την επίσπευση του τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού, αυτή την ώρα ανοίγονται οι οικονομικές προσφορές των φορέων που κατέθεσαν προσφορά και εκτίμηση είναι ότι μέχρι το Μάρτιο θα υπάρχει συμβασιοποιημένο το ειδικό πολεοδομικό, για να ξεκινήσει αμέσως μετά το πλαίσιο των διαδικασιών που χρειάζονται για την διαδικασία εκπόνησης του.
Η υπουργός Παιδείας Νικη Κεραμέως η οποία αυτή την ώρα επισκέπτεται σχολεία των περιοχών που επλήγησαν, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαιρετική, όπως χαρακτήρισε, συνεργασία της ΚΤΥΠ με την κεντρική ομάδα που ανέλαβε συνολικά την αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των διευθύνσεων εκπαίδευσης και την απόλυτη προτεραιότητα που δεν είναι άλλη, όπως τόνισε, από τη δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών.
«Να θυμίσω ότι αμέσως μετά το σεισμό ενεργοποιήθηκε η τηλεκπαίδευση, που δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, πλην όμως όταν για έκτακτους λόγους δεν μπορεί να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση, είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο. Πολύ γρήγορα έφτασαν και οι λυόμενες αίθουσες προκειμένου να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία που είναι η απόλυτη προτεραιότητα και γι' αυτό κινήθηκε όλος ο μηχανισμός».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κρατικός μηχανισμός και όλα τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει προκύψει και τα προβλήματα.
«Οι δυσκολίες είναι μεγάλες αλλά με τη στήριξη τόσο της περιφέρειας, των δημάρχων, των επιμελητηρίων αλλά και ιδιωτών, οι πληγές κλείνουν γρηγορότερα» είπε ο κ. Αυγενάκης που συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση είναι εδώ. Ακούει, διορθώνει, σπεύδει και κυρίως στηρίζει. Στηρίζει εμπράκτως είτε οικονομικά είτε επιλύοντας ζητήματα, προβλήματα και δυσκολίες».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση σε πολλά από τα αιτήματα των δήμων, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί και είναι μακρύς, όμως με την καλή συνεργασία και συνέργεια μεταξύ των φορέων, θα επιτευχθεί να στηριχτούν το δυνατόν καλύτερα οι πληγέντες.