Με εισήγησή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά από το υπουργείο Υγείας να γίνουν περισσότερες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου «να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που θα απαιτηθούν την ώρα της κορύφωσης της επιδημίας».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης επίσης τονίζει τη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών αλλά και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τον λίγο χρόνο που απομένει πριν αυξηθεί το κύμα των κρουσμάτων... Η μάχη θα κριθεί στα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στον αριθμό των αναπνευστήρων που θα εξασφαλίσουμε. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, αφενός στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και αφετέρου στην καλή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού των νοσοκομείων. Σε αυτή τη φάση έχει μεγάλη σημασία να γίνει σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Την κρίσιμη αυτή ώρα κανείς δεν περισσεύει.»
Επίσης, στην εισήγησή του ο ΙΣΑ ζητά εντατικοποίηση των προσπαθειών να εξασφαλισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπνευστήρες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των ασθενών, ενώ αναφέρεται πως η χώρα μας πρέπει να παραγγείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες διαγνωστικών τεστ, όπως πράττουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τις συστάσεις στελεχών του ΠΟΥ.
Ο καθηγητής Στέφανος Φούσας τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προέβη σε σχετική εισήγηση προς την αρμόδια Επιτροπή του ΙΣΑ για την επιδημία του Covid-19, αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα.
Συγκεκριμένα στην εισήγησή του τονίζονται τα ακόλουθα:
- Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της δράσης του κορονοϊού δεν είναι γνωστός. Οι ασθενείς παθαίνουν άτυπες πνευμονίες και επιβάρυνση της καρδιάς. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν αύξηση της τροπονίνης, καρδιακές αρρυθμίες που δείχνουν βλάβη στην καρδιά και κεραυνοβόλες μυοκαρδίτιδες.
- Σε αυτή τη φάση που επιβαρύνονται οι πνεύμονες και η καρδιά απαιτείται εισαγωγή στη ΜΕΘ και διασωλήνωση του ασθενούς για να βοηθηθούν οι πνεύμονες και η καρδιά. Αρκετοί ασθενείς επανέρχονται μετά τη διασωλήνωση και τη θεραπεία. Αυτή την εμπειρία έχουν εξάλλου οι καρδιολόγοι και με μυοκαρδίτιδες από άλλους ιούς. Είναι λοιπόν καθοριστικό για την επιβίωση του ασθενή να διασωληνωθεί.
Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες:
- Nα ανοίξουν 2000 κρεβάτια ΜΕΘ και να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους αναπνευστήρες.
- Να καταγραφούν όλοι οι αναπνευστήρες που υπάρχουν διάσπαρτοι στις διάφορες κλινικές των νοσοκομείων και να συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν στους ασθενείς με κορονοϊό.
- Να γίνει καταγραφή του προσωπικού που έχει σχετική εκπαίδευση και να αποσπαστεί στις κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ.
- Να εκπαιδευτούν στην εντατική νοσηλεία, το προσωπικό και των άλλων κλινικών που θα κληθούν να συμβάλλουν.
- Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού και η αξιοποίηση των ειδικευόμενων που είναι σε αναμονή.
- Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός προστασίας για το προσωπικό.