Το νησί της Καλύμνου επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς και παράγοντες αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο Επαρχείο Καλύμνου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων, τονίζοντας πως αν αυτή η μείωση συνεχιστεί η Κάλυμνος θα επιστρέψει στην κανονικότητα από τη Δευτέρα. Διαμήνυσε ωστόσο ο κ. Χαρδαλιάς, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δε σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Όπως ανακοίνωσε το επαρχείο Καλύμνου, στη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο διευθυντής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός, ο έπαρχος κ. Μουσελλής, ο δήμαρχος Καλυμνίων, κ. Διακομιχάλης, εκπρόσωποι του νοσοκομείου Καλύμνου, των σωμάτων ασφαλείας και του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου και στην διάρκεια της παρουσιάστηκε από τον κ. Χαρδαλιά η κατάσταση που βρίσκεται η Κάλυμνος από επιδημιολογικής απόψεως. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πτωτική τάση των κρουσμάτων στο νησί και διαβεβαίωσε ότι εφόσον αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, θα εξαγγείλει την Κυριακή την άρση του καθολικού lockdown.
Σε συνέχεια της σύσκεψης, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Ολοκληρώσαμε μια διά ζώσης σύσκεψη, ώστε να αξιολογήσουμε την επιδημιολογική κατάσταση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σταθερή και δείχνει να είναι καλή. Να θυμίσουμε κάποια πράγματα: στις 29 Απριλίου είχαμε 154 κρούσματα στην Κάλυμνο. Φτάσαμε στα 300. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 203. Και όλα δείχνουν ότι η πορεία τους είναι πτωτική. Πέρα από τα ενεργά κρούσματα, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μας απασχολούν και οι στενές τους επαφές. Πολλώ δε μάλλον που από τις 516 στενές επαφές των κρουσμάτων αυτών που βρίσκονται εδώ, στο νησί, το 41% έχει συμπτώματα. Άρα, εκ προοιμίου τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους που μπορεί να νοσήσουν. Όμως, επειδή ανήκουν σε στεγανοποιημένες αυτή τη στιγμή συρροές, δεν μας προβληματίζουν. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει στα επόμενα τρία 24ωρα, θεωρώ πως θα μπορούμε τη Δευτέρα να ανοίξουμε».
«Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως κάτι: το ότι θα ανοίξουμε, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Γιατί οι λόγοι που κλείσαμε είναι συγκεκριμένοι. Εάν οι λόγοι αυτοί επαναληφθούν, αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα χρόνου να ξανακλείσει το νησί. Άρα, κάνω έκκληση-παράκληση σε όσους πραγματικά αγαπούν το νησί -και όλοι αγαπάμε τα νησιά μας και θέλουμε να πάνε όλα καλά στην τουριστική περίοδο - ότι από τη Δευτέρα, αν πάνε όλα καλά, θα πρέπει να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί. Ας αποφύγουμε κάθε συνάθροιση, κοινωνική, θρησκευτική, οποιαδήποτε σύναξη που μπορεί να προκαλέσει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Διότι όλοι εσείς που είστε εδώ, ξέρετε ακριβώς γιατί η Κάλυμνος είναι στο σημείο που έχει βρεθεί εδώ», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για το κομμάτι αυτό, όχι μόνο για την Κάλυμνο, για κάθε περιοχή. Η παρακολούθηση, το monitoring είναι καθημερινό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, μία παγκόσμια πανδημία, η οποία κάθε μέρα μας δημιουργεί επιμέρους ζητήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε. Η συνεργασία μας με τον περιφερειάρχη, τον έπαρχο, τον δήμαρχο είναι εξαιρετική και το σημαντικότερο είναι ότι έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά και από το υπουργείο Υγείας. Επιμέρους θέματα τα οποία μέχρι τώρα μπορεί να μην είχαν επιλυθεί, ήδη από προχθές, και με την παρουσία σήμερα και του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, έχουν δρομολογηθεί. Έχει μία αξία να υπάρχει μία διάθεση συνεργασίας και από όσους εμπλέκονται στο κομμάτι της υγειονομικής κάλυψης και από όσους έχουν ανθρώπους στο περιβάλλον τους οι οποίοι νοσούν και θα πρέπει να εμπιστευθούν τους επιστήμονες, να εμπιστευθούν τους γιατρούς μας», είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος σημείωσε εμφατικά: «Εάν συνεχιστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και δεν αντιμετωπίσουμε κάτι εξωπραγματικό, νομίζω ότι τη Δευτέρα η Κάλυμνος θα επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Ξαναλέω κάτι: χωρίς τήρηση μέτρων από Δευτέρα, χωρίς χρήση μάσκας και χωρίς αποφυγή συναθροίσεων και συνάξεων, να ξέρετε ότι είναι θέμα χρόνου να ξανακυλήσει. Και θα είναι εγκληματικό για ένα νησί που είναι τόσο όμορφο, με τέτοια προοπτική, να κάνει ένα τέτοιο πισωγύρισμα. Είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι, είμαστε στο πλευρό της προσπάθειας που γίνεται, αγαπάμε την Κάλυμνο, αγαπάμε τα νησιά μας, αγαπάμε όλους εκείνους τους νησιώτες που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει αξία όμως να καταλάβουμε ότι την ευθύνη την ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί».
Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα των επαγγελματικών τάξεων που έχουν πληγεί, όπως και τα θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και κυρίως των παιδιών που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις. Παράλληλα, ζητήθηκε η ενίσχυση του νοσοκομείου Καλύμνου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με ένα ασθενοφόρο όχημα. Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο γινόταν ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους επιδημιολόγους και τη διοίκηση και την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου. «Η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει προσηλωμένους στα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ασφάλεια τη δική μας και του νησιού μας ολόκληρου» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο έπαρχος Καλύμνου.
Τον υφυπουργό συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.
Στο νησί παρέμεινε η ειδική ομάδα διαχείρισης, στην οποία μετέχουν οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης και Χαράλαμπος Γώγος.