«Αποδέχομαι την εντολή του λαού. Και υποθέτω ότι η εντολή προς εμένα είναι να κάνω την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος». Με αυτά τα λόγια επέλεξε ο Carles Puigdemont να σφραγίσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Γι'' αυτό, τάχθηκε υπέρ της (επ'' αόριστον) αναστολής εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, καλώντας παράλληλα σε διάλογο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς τη Μαδρίτη, δεσμευόμενος ουσιαστικά να μην προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.
«Δεν είμαστε τρελοί, ούτε διαπράττουμε πραξικόπημα». Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε το σύνταγμα της Ισπανίας, αλλά δεν μας επιτράπηκε, είπε ο Puigdemont στην ομιλία του στην καταλανική βουλή. Ζητήσαμε 18 φορές ένα δημοψήφισμα όπως αυτό της Σκοτίας, αλλά μας το αρνήθηκαν. Η Καταλονία ταπεινώθηκε, συνέχισε, κάνοντας μάλιστα λόγο για «Καταλανοφοβία» από την πλευρά της Μαδρίτης και της κυβέρνησης Rajoy.
«Πολλοί Καταλανοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους είναι η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητη», είπε, καταδικάζοντας την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος η οποία ακύρωσε το καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας που είχε επιτευχθεί με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Zapatero.
Έκανε δε ειδική αναφορά στις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, επικρίνοντας τη βία των αστυνομικών δυνάμεων της Μαδρίτης και τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν μπούμερανγκ για εκείνους που επιχείρησαν να ενσπείρουν φόβο στους Καταλανούς.
Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με «δημοκρατία και ειρήνη», σημείωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Καταλονίας, που επέμεινε ότι απευθύνεται σε ολόκληρη την Ισπανία και όλους τους Καταλανούς όσους ψήφισαν υπέρ αλλά και όσους αρνήθηκαν την ανεξαρτησία.
«Η Καταλονία είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα», ισχυρίστηκε επίσης στην ομιλία του ο Puigdemont, επιχειρώντας να διεθνοποιήσει την υπόθεση της ανεξαρτησίας, καθώς Μαδρίτη και Βρυξέλλες επέμεναν ότι πρέπει να λυθεί εντός του ισπανικού συντάγματος.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλονίας, ισχυρίστηκε ότι οι λόγοι που το επιβάλλουν έχουν να κάνουν καθαρά με την αγορά και πως η οικονομία της περιφέρειας δεν πρόκειται να πληγεί.
Ο C. Puigdemont υπέγραψε έγγραφο για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.
«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας»
«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».
«Μη αποδεκτή» για την κυβέρνηση η «έμμεση» ανακήρυξη ανεξαρτησίας
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Carles Puigdemont, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι "μη αποδεκτή", όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.
"Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή" είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο
Νωρίτερα, η έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελόνη καθυστέρησε κατά μία ώρα, καθώς τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και του προεδρείου της βουλής συνεδρίασαν εκτάκτως, μετά από αίτημα του Carles Puigdemont, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Η ολομέλεια ήταν αρχικώς προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ισπανίας – 19:00 ώρα Ελλάδας, ενώ τελικά ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το αρχικό περιεχόμενο της ομιλίας του Puigdemont δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους κυβερνητικούς εταίρους του, το ακροαριστερό και εθνικιστικό κόμμα CUP, που απείλησε να άρει την εμπιστοσύνη του στην περίπτωση που δεν υπήρχε καθαρή αναφορά στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Puigdemont δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς το CUP.
Άλλες πληροφορίες, που επίσης δεν επιβεβαιώνονται, έκαναν λόγο για «μυστική» ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, προκειμένου να αποφευχθεί η χειρότερη κρίση, έστω και την τελευταία στιγμή -κάτι, πάντως, που διαψεύστηκε από την πλευρά της Μαδρίτης, η οποία διεμήνυσε ότι «δεν είναι εφικτή» η διαμεσολάβηση όσο ο Puigdemont κινείται εκτός των πλαισίων του νόμου.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των ηγετών της Ε.Ε. έχουν διαμηνύσει την αντίθεσή τους στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους στον Mariano Rajoy.
Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Antonio Tajani, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Βατικανού βέβαιος ότι ο Puigdemont δεν θα προχωρήσει τελικώς σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα «συνιστούσε μια μεγάλη πρόκληση από τη στιγμή που η πλειοψηφία ων Καταλανών τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας».
Φωτογραφία από Wikimedia Commons
Διαβάστε ακόμη
Ο Em. Macron δηλώνει πεπεισμένος για την εύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην Καταλονίας
Η Κομισιόν εμπιστεύεται τον Rajoy, ζητεί διάλογο για την Καταλονία
- Στο πλευρό των Καταλανών η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Nicola Sturgeon