Σαν ένας από τους καύσωνες που λογικά θα μείνουν στην ιστορία, περιγράφει στο Liberal τις υψηλές θερμοκρασίες που θα δούμε τις επόμενες ημέρες, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, λέγοντας ότι από εβδομάδα, τα μελτέμια θα εξασθενήσουν και ο υδράργυρος μπορεί τοπικά να αγγίξει και τους 45 βαθμούς.
«Είναι ένας από τους τρεις ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, οι προηγούμενοι ήταν το 1987 και το 2007. Μέσα στο Σαββατοκύριακό, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν μέχρι και τους 42-43 βαθμούς σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, αλλά αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Ο κυρίως καύσωνας έρχεται από Δευτέρα. Μελετώντας τα προγνωστικά στοιχεία, μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43-44 και πιθανώς τοπικά και τους 45 βαθμούς στα ηπειρωτικά σημεία», τονίζει ο κ. Καλλιάνος.
Και εξηγεί ότι σε αυτό θα συμβάλει και η περαιτέρω εξασθένηση των μελτεμιών που θα οδηγήσει σε κορύφωση του θερμού κλίματος. Δηλαδή σε άνοδο της θερμοκρασίας συγκριτικά με αυτήν του τρέχοντος Σαββατοκύριακου κατά επιπλέον 2- 3 βαθμούς.
Δύσκολες οι νύχτες
Τα μεσημέρια ο αέρας θα είναι καυτός, ενώ πολύ δύσκολες θα είναι και οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις και ειδικά στην Αθήνα που θα δοκιμαστεί πολύ. Τις νύχτες η θερμοκρασία στην Αθήνα δεν θα κατεβαίνει κάτω από τους 30 βαθμούς, οπότε το αίσθημα της δυσφορίας θα είναι έντονο. Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε μέγιστη τιμή 41 βαθμούς, τη Δευτέρα 42-43 και τη Τρίτη, 43-44.
Ερωτηθείς αν το φαινόμενο είναι απόρροια των αλλαγών στο κλίμα, απαντά ότι οι καύσωνες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα αυτά γίνονται πλέον πολύ πιο συχνά. «Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πόσο συχνά θα τα βλέπουμε. Παλαιότερα τέτοιοι καύσωνες διαρκείας μας επισκέπτονταν κάθε 15 χρόνια, τώρα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο συχνά», απαντά.
Το «Death Valley» της Ελλάδας
Σε χθεσινή του μάλιστα ανάρτηση ο κ. Καλλιάνος έκανε εκτενή αναφορά και στις περιοχές όπου αναμένουμε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εκείνες όπου συνήθως ο υδράργυρος "χτυπάει κόκκινο" είναι οι ακόλουθες:
- Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
- Θεσσαλικός κάμπος
- Πεδινή Φθιώτιδα - Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
- Νότιο τμήμα Ηπείρου - Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
- Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) - Πέριξ του Αγρινίου
- Κωπαΐδα Βοιωτίας - Ευρύτερη περιοχή Θήβας
- Κεντρική Εύβοια - Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
- Πεδιάδα Ηλείας - Ευρύτερη περιοχή Πύργου
- Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
- Λακωνικός κάμπος - Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
- Αργολικός κάμπος - Άργος, Ναύπλιο
- Δυτική Αττική
- ΒΑ Κορινθία - Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
- Ανατολική Ρόδος
- Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)
Σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.