Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν, σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, εκφράζουν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν.
Η ομοσπονδία ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας, η οποία εκπροσωπεί 124 ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας, καθώς και οι Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια της Κύπρου με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό επικροτούν την άρση όλων των περιορισμών που υπήρχαν σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ουσιαστική αναγνώριση του δημοκρατικού δικαιώματος της συμμετοχής των αποδήμων στις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό».
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας, Κωνσταντίνος Δημητρίου αναφέρει «είναι η ώρα όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου έμπρακτα, με την ψήφο τους, χωρίς αστερίσκους και υπαναχωρήσεις να δείξουν ότι όντως το εννοούν, εξοστρακίζοντας επιτέλους αυτούς τους άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς».
«Σήμερα, που 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης η επέτειος αυτή τιμάται λαμπρά απανταχού γης με τους απόδημους Έλληνες να πρωτοστατούν, δίδεται επιτέλους η ευκαιρία να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των αποδήμων με μία ρύθμιση χωρίς περιορισμούς του αναφαίρετου αυτού δικαιώματος.
Οι περιορισμοί είναι βαθιά αντιδημοκρατικοί και πέρα ως πέρα ταξικοί. Αφού επιτρέπουν σ' εκείνον τον Έλληνα που ζει στο εξωτερικό και διαθέτει οικονομική επιφάνεια να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Ενώ τον άλλον Έλληνα που ζει κι αυτός στο εξωτερικό, αλλά δεν έχει την ανάλογη οικονομική ευχέρεια, τον καταδικάζει σε θεατή ανάρτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στην αλλοδαπή» προσθέτει.
Επίσης επισημαίνει ότι οι προτάσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που υποβαθμίζουν την ψήφο των αποδήμων σε β' κατηγορίας δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές.
«Τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά ως εξωπραγματικές αλλά και ως υποτιμητικές και επαίσχυντες. Τέτοιες ρυθμίσεις με προσβλητικούς και απαράδεκτους περιορισμούς, που θα έδιναν στην ψήφο των αποδήμων απλά διακοσμητικό ρόλο και χαρακτήρα άλλοθι, αφού δεν θα επέτρεπαν η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, θα αποτελούσαν ακόμα έκφραση ενός φοβικού αυταρχισμού που δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική κρίση του ελεύθερου πολίτη, αλλά τον θέλει δέσμιο των κάθε λογής πολιτικών λογικής πελατειακού κράτους» τονίζει.
Παράλληλα, οι Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια της Κύπρου αναφέρουν ότι «διαχρονική θέση των Ελλήνων φοιτητών στην Κύπρο είναι αυτό που θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμά μας: Να μας επιτραπεί να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής μας χωρίς περιορισμούς και περιττή γραφειοκρατία» και ζητούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τους δώσουν αυτό το δικαίωμα που απαιτεί 200 βουλευτές.
«Χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς παραθυράκια. Σημαντικότερο όλων είναι ότι σας ζητούμε να μετράει η ψήφος όλων των Ελλήνων του εξωτερικού ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα και να προσμετράται κανονικά στην επικράτεια. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αντιδημοκρατικό και απέναντι στο Σύνταγμα της πατρίδας μας» υπογραμμίζουν.