Το κάπνισμα και τα νοσήματα που προκαλεί, αποτελούν τον σοβαρότερο παράγοντα θανάτου από τον νέο κορονοϊό. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου κατά 196%, ενώ το κάπνισμα μόνο του κατά 79%.
Το συμπέρασμα προέρχεται από ευρεία μελέτη σε 9.000 ασθενείς σε 169 νοσοκομεία της Ασίας, σύμφωνα με την οποία ο δεύτερος παράγοντας είναι η στεφανιαία νόσος με 170% και ακολουθούν η καρδιακή ανεπάρκεια με 148%, οι αρρυθμίες με 95% και η ηλικία των 65 ετών και πάνω με 93%.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις 31 Μαΐου.
Η καθηγήτρια σημείωσε πως τα στοιχεία αυτά παραμένουν ελλιπή, καθώς όταν ζητείται το ιστορικό των ασθενών, το ερώτημα είναι αν καπνίζει ο ασθενής ή όχι, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν είχε προϋπάρξει καπνιστής, για πόσο χρονικό διάστημα και για πόση ποσότητα ημερησίως, όπως επίσης και πόσο καιρό έχει γίνει η διακοπή του καπνίσματος.
Στη χώρας μας πάντως, αναφορικά με το κάπνισμα, το 52% των ασθενών με covid - 19, ήταν πρώην καπνιστές και το 48% ήταν ενεργοί καπνιστές.
Με αφορμή σειρά μελετών που κάνουν λόγο για ευνοϊκά αποτελέσματα της νικοτίνης στους υποδοχείς, προκειμένου οι πολίτες να μην κολλήσουν τη νόσο, η κ. Κατσαούνου, σημείωσε πως οι μελέτες αυτές δεν έχουν αξιολογηθεί, κάτι που πρέπει να γίνει, όπως επίσης και να διερευνηθεί η χρηματοδότησή τους. Επίσης, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα πιθανά θετικά αποτελέσματα της νικοτίνης, η οποία μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτικά και όχι μέσω καπνίσματος.
Από την πλευρά της η πνευμονολόγος της 1ης κλινικής εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού και Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Μάρθα Ανδρίτσου, σημείωσε ότι το κάπνισμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα οδηγώντας σε αύξηση των λοιμώξεων, επιτείνοντας το πρόβλημα με την υπερφλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Αναφερόμενη στα οφέλη της διακοπής καπνίσματος, σημείωσε ότι ήδη από τις πρώτες 12 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα φθάνει στα φυσιολογικά επίπεδα, στο τρίμηνο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ενώ στους 9 μήνες, ο βήχας και η δύσπνοια των καπνιστών μειώνονται.
Οι καπνιστές αναγνωρίζουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις του καπνίσματος, και το 70% αυτών θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, το 40% προσπαθεί μόνο του, όμως μόλις το 3-5% τα καταφέρνει.
Εδώ, παρεμβαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, η οποία έχει δημιουργήσει σειρά ιατρείων διακοπής του καπνίσματος (www.denkapnizo.org) στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, παρέχοντας φαρμακευτική και συμβουλευτική υποστήριξη. Τα αποτελέσματα διακοπής, κυμαίνονται από 30-65% ανάλογα με την κλινική.