Αυτοψία της ολομέλειας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης στην οποία εξετάστηκαν τα πολυώροφα κτίρια της περιοχής Μακρυγιάννη. Πρόκειται για τα οικόπεδα της οδού Μισαραλιώτου 7 - 11 και της οδού Φαλήρου 5.
Η αυτοψία θα πραγμαοτοποιηθεί τη Δευτέρα 4η Μαρτίου.
Πρόσφατα σημειώθηκαν κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής -και διαμαρτυρίες του Τύπου- εναντίον της ανέγερσης υψηλών κτηρίων πέριξ του βράχου, που κλείνουν την οπτική πρόσβαση στην Ακρόπολη. Γι'' αυτόν άλλωστε τον λόγο τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισαν να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες, ώστε να διαφυλαχτεί η ογκοπλαστική μνήμη της πόλης, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία της και οι κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ η σύσταση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι, καθώς και η πρόθεση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, να προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νότια της Ακρόπολης.
Στα παραπάνω εντάσσεται η επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων, καθώς και η εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Όπως έγινε γνωστό, στην «αίτηση θεραπείας» αναφέρεται κατά κύριο λόγο ότι η ανέγερση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (31,70 μ. σε μια περιοχή με τη συμπαγή πολεοδομική μάζα να μην υπερβαίνει τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός «τείχους» δεκαόροφων κτηρίων προς τον ιερό βράχο.
Το δεύτερο ακίνητο, επί των οδών Φαλήρου και παρόδου Συγγρού (συνολικού ύψους μαζί με την απόληξη του κλιμακοστασίου περίπου τα 37 μ.) επανεισήχθη με αναπομπή στο ΚΑΣ, μετά από εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία σχετικά με τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών καθώς, όπως διαπιστώθηκε, δεν υποβλήθηκε προς θεώρηση στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ τελική μελέτη ανέγερσης της οικοδομής, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Ο παραπάνω όρος συμπεριλαμβανόταν στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ του Δεκεμβρίου 2013 και στην Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news