Καταστροφικές συνέπειες από την άρνηση Τραμπ να εγκρίνει το «πακέτο» των 900 δισ. δολαρίων
Τζο Μπάιντεν

Καταστροφικές συνέπειες από την άρνηση Τραμπ να εγκρίνει το «πακέτο» των 900 δισ. δολαρίων

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σήμερα για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα έχει για εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η άρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να υπογράψει το τεράστιο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που ενέκρινε το Κογκρέσο.

«Είναι μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα και εκατομμύρια οικογένειες δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα λόγω της άρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει το νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία και διακομματική συναίνεση"» δήλωσε ο Μπάιντεν. «Η παραίτηση από αυτή την ευθύνη θα έχει καταστροφικές συνέπειες», πρόσθεσε αναφερόμενος κυρίως στο γεγονός ότι από σήμερα σταματούν τα επιδόματα ανεργίας για 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Ταυτόχρονα, απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησης οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα υποχρεωθούν να μπουν σε καθεστώς μερικής αναστολής της λειτουργίας τους (shutdown) από τη Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με βέτο το νομοσχέδιο το οποίο πέρασε προσφάτως και απο τα δυο σώματα του Κογκρέσου ζητώντας μεταξύ άλλων να αυξηθεί το επίδομα που θα λάβει κάθε νοικοκυριό, από τα 600 στα 2.000 δολάρια κατ’ άτομο.

Ο Τραμπ αιτιολόγησε την κίνηση του λέγοντας πως δεν ήταν «αυτό που περίμενα», και χαρακτήρισε τις διατάξεις του «αληθινή ντροπή» απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο στις οικογένειες.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου», τόνισε ο Τραμπ σε πρόσφατο βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter.

 Yπενθυμίζεται πως εκατομμύρια Αμερικανοί βλέπουν σήμερα να λήγουν τα επιδόματα ανεργίας που λάμβαναν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να εγκρίνει το πακέτο ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων που αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τις κρατικές δαπάνες, διαμαρτυρόμενος ότι δεν αρκεί για να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους.

Ο Τραμπ άφησε εμβρόντητους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα, όταν είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το εν λόγω νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τη χορήγηση οικονομικής στήριξης ύψους 892 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας – συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των ειδικών επιδομάτων ανεργίας, που έληγαν την 26η Δεκεμβρίου – καθώς και 1,4 τρισ. δολάρια για τις τακτικές δαπάνες της κυβέρνησης.

Χωρίς την υπογραφή του Τραμπ, περίπου 14 εκατ. άνθρωποι μπορεί να χάσουν επιπλέον επιδόματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.