ΚΕΔΕ: Ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για βρεφονηπιακούς σταθμούς και όχι ημίμετρα

ΚΕΔΕ: Ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για βρεφονηπιακούς σταθμούς και όχι ημίμετρα

Ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων βρεφονηπιακών σταθμών σ΄όλη τη χώρα και όχι ημίμετρα, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα όσα σχετικά εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους 200 και πλέον δήμων, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι αναδείχθηκε "για μια ακόμη φορά η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας παιδιών και βρεφών, που να καλύπτει όχι μόνον τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών της χώρας".

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, στην υλοποίηση αυτού του εθνικού σχεδίου, σημαντικό ρόλο θα πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων παιδικών σταθμών. Σχετικά με όσα ανάφερε η κυρία Φωτίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι "αν και γίνονται βήματα προς μία θετική κατεύθυνση , όπως είναι η επιδότηση για τη δημιουργία των νέων τμημάτων, τα βήματα αυτά δεν αρκούν". Και επισημαίνει ότι η υπουργός "δεν μας είπε από πού θα προέλθουν συγκεκριμένα τα κονδύλια που θα δοθούν σε κάθε δήμο για τη δημιουργία των νέων τμημάτων". Επίσης, δεν ανάφερε "τι προβλέπει το σχέδιό της για τους δήμους που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα επιδοτηθούν. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη για δήμους που για μια χρονιά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών τους, αλλά μελλοντικά μπορεί να έχουν αδυναμία να το πράξουν" σημειώνει.

Ακόμη, ο Γ. Πατούλης ρωτά "πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 4 του Π.Δ. 99/2017, που υποχρεώνει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να διαθέτουν διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούν", σημειώνοντας ότι "στη συνάντηση επισημάνθηκε ο κίνδυνος μείωσης της δυναμικότητας των σταθμών, ακόμα και λουκέτου σε δομές μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Και ο κίνδυνος αυτός δεν εξαλείφεται με απλές υπουργικές δεσμεύσεις".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Intimenews