Την επιστροφή των καταβεβληθέντων του 15νθημέρου που ως γνωστόν στο δημόσιο προκαταβάλλονται προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για όσους υγειονομικούς τεθούν σε αναστολή, προσθέτοντάς παράλληλα ότι πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού -εκτός γιατρών, που θα καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.
Ο υφυπουργός προειδοποίησε ότι όσοι τεθούν σε αναστολή, θα κληθούν να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα χρήματα του 15νθημέρου που στο δημόσιο προκαταβάλλονται. Επίσης, εξήγησε ότι όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και μετά εμβολιαστούν, όταν επιστρέψουν στις θέσεις τους είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση καθώς οι ανάγκες στις υπηρεσίες θα έχουν διαφοροποιηθεί.
Τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο. Είπε επίσης, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο. Επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.
Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού -εκτός γιατρών, που θα καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες, την ώρα που 24ωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στους 20.000 υγειονομικοί - που δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση του εμβολίου.
Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη, ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα».
Αναφέρθηκε στην αρνητική απάντηση του ΣτΕ στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλλει υγειονομικοί, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επανέλαβε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των πλέον ευπαθών πολιτών. «Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας είναι μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη».
Σκέρτσος: Κανονικά από Τετάρτη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση
Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία, η υποχρεωτικότητα θα ξεκινήσει κανονικά από 1ης Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας…». «Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων», υπογράμμισε.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ακόμα ότι «δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» και συμπλήρωσε ότι «προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν, δε θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ».
Στο νοσοκομείο, συνέχισε ο κ. Σκέρτσος, πηγαίνουμε για να προστατέψουμε την υγεία μας, όχι για να κινδυνέψουμε από κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος. «Θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό αποτελεί πλέον κτήμα και των υγειονομικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο αυτό από την Τετάρτη θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία απάντησε «προφανώς για όσους δεν επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο». «Για την αναπλήρωση των κενών έχουν γίνει προβλέψεις, τα κενά αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία» διευκρίνισε.
Απέρριψε το ΣτΕ τις αιτήσεις νοσοκομειακών για τους εμβολιασμούς
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επίσης θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν είναι βέβαιο, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Οικονόμου.
Την πόρτα σε προσφυγές υγειονομικών που είχαν αιτηθεί να «παγώσουν» οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί κλείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αιτήσεις που αφορούν συνολικά 115 γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους ανά την Ελλάδα. Το Γ' Θερινό Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε τέσσερις προσωρινές διαταγές και πλέον αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι. Ανάλογο αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα, εκκρεμεί στην ολομέλεια του ΣτΕ και από την ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει για όσους υγειονομικούς αρνούνται να εμβολιαστούν, να τίθενται σε αναστολή «χωρίς εκπτώσεις», ενώ υπάρχει σχέδιο τεσσάρων σημείων για την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας. Το σχέδιο εστιάζει κυρίως σε νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν για τους οποίους εξετάζεται να αντικαθίστανται με διαδικασίες fast track μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακριβώς προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερομένους, το υπουργείο Υγείας θα προσφέρει μπόνους μοριοδότησης ενόψει μελλοντικών διαγωνισμών. Επίσης, θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία.
Για την αντικατάσταση διοικητικών υπαλλήλων θα αντληθούν στελέχη από την αγορά, ενώ για κάλυψη σε τομείς όπως η καθαριότητα ή η σίτιση θα γίνει στροφή σε ιδιωτικές εταιρείες.