Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα της βορείου Ελλάδας με τα κρούσματα να έχουν ανοδική πορεία και νοσοκομειακές κλίνες να γεμίζουν με ανεμβολίαστους. Μάλιστα σήμερα εκτάκτως έφθασε στην Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις αλλά και να προχωρήσουν σε συσκέψεις για την καταγραφή και ανάλυση των κρουσμάτων αλλά και σχετικά με την τήρηση των κανόνων ή την αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Σχετικά με τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι ο υπουργός Υγείας απέκλεισε την πιθανότητα λήψης περιοριστικών μέτρων. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Blue Sky ο Θ. Πλεύρης να σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «δεν υπάρχει θέμα ανακοίνωση μέτρων, δεν υπάρχει θέμα lockdown. Δεν υπάρχει θέμα λήψης μέτρων, είμαστε σε φάση προληπτική».
Οι κινήσεις αυτές έχουν σκοπό να θωρακίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη Θεσσαλονίκη με φόντο τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στο τέλος Οκτωβρίου.
449 νέα κρούσματα κορονοϊού
Την κακή επιδημιολογική εικόνα της πόλης επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο η χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του ΕΟΔΥ, με τη Θεσσαλονίκη μόνο στο τελευταίο 24ωρο να καταγράφει 449 νέα κρούσματα κορονοϊού, την ίδια ώρα που σε ολόκληρη της Αττική κατεγράφησαν 544 κρούσματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις μία μέρα νωρίτερα είχε 341 κρούσματα, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών στα 274,29 είναι διαφέρουν, αφού μία εβδομάδα πριν η Θεσσαλονίκη είχε ξανά τον μεγαλύτερο και μοναδικό τριψήφιο επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων στα 240,29. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114 κρούσματα), Δράμας (61 κρούσματα), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).