Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, όλα δείχνουν πως το πρώτο κουδούνι θα συνοδευτεί από αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.
Οι μαθητές, ωστόσο, φαίνεται ότι λαμβάνουν τα μέτρα τους και θωρακίζονται, απέναντι στον κορονοϊό αφού αρκετοί είναι οι νέοι ηλικίας έως 17 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ή έχουν κλείσει ραντεβού για να το κάνουν, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το Open.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 7%, δηλαδή 26.000 παιδιά, ενώ στις ηλικίες 15-17 ετών το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, καθώς έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 60.000 έφηβοι, δηλαδή ποσοστό 17%.
Αλλά και στις ηλικίες 18-24 ετών φαίνεται να επιταχύνεται ο εμβολιασμός, καθώς 373.000 νέοι 18 έως 24 ετών έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.
«Πρωταθλητές» βέβαια του εμβολιασμού είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, και ειδικά όσοι εντάσσονται στην ομάδα 75-79 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 86%.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 68%, ενώ αν υπολογίσουμε και τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 74%.
Το «χαρτί» επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού βγάζει η κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συζητά ανοικτά πλέον την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας, ενώ το ζήτημα ήδη βρίσκεται στο «τραπέζι» των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμών.
Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας (γηροκομεία) συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο «Mega» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και για αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται».
«Είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί, κι απασχολεί και την Αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης», επεσήμανε ο κ. Πέτσας σχετικά με το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο.
«Οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεώτερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Πέτσας για τον τομέα της Εκπαίδευσης.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, επισημαίνοντας ότι η υφίσταται αυτή η δυνατότητα και υπάρχει ως σκέψη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι σκέψη που υπάρχει αφορά το δημόσιο τομέα, ωστόσο η πορεία των επόμενων εβδομάδων θα καταδείξει και την κατεύθυνση των όποιων αποφάσεων.
«Θα δούμε ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση και με τον ρυθμό των εμβολιασμών και με τα επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνει η πολιτεία αυτό που οφείλει, να προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών η οποία είτε έχει εμβολιαστεί. είτε έχει πάρει την απόφαση να εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά
«Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε χτες αντιστοίχως ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ άφησε μάλιστα το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.
«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μια επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας» σημείωσε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «στη διαχείριση της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση».
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού. Κυρίως μας ενδιαφέρει να τους αυξήσουμε εξηγώντας σε όλο τον κόσμο από τη μια πλευρά πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο και από την άλλη πλευρά ότι είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και το χτίσιμο τείχος ανοσίας».
Όπως εξήγησε «αν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε κείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχείων που θα έχουμε στα χέρια μας, όπως τα ποσοστά εμβολιασμού, τον κίνδυνο μετάδοσης, αν για παράδειγμα έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς με τις δυνατότητες να ελεγχθεί αλλά και τις συνέπειες».
Ξεκινούν εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες
Παράλληλα, όπως έχει προαναγγείλει ο Βασίλης Κικίλιας, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από αύριο, Κυριακή 29 Αυγούστου.
Εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς
Επιπροσθέτως, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ο γγ του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν σε εμβολιασμούς στα ιατρεία τους ή κατ' οίκον, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα άλλωστε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, λέγοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς είτε στα ιατρεία τους, είτε στα σπίτια των πολιτών. Σημείωσε μάλιστα ότι έχουν ήδη γίνει 5.000 εμβολιασμοί.
Όσον αφορά επάρκεια των εμβολίων, ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι διαθέσιμα όσα χρειάζονται για να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε αν όχι αυθημερόν, την επόμενη ημέρα.
Κλείστηκαν 220.000 νέα ραντεβού
Επιπροσθέτως για πολύ ικανοποιητική αύξηση του αριθμού των ραντεβού για εμβολιασμό μετά τις 16 Αυγούστου έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι 220.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 8.150 υγειονομικοί. Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε μάλιστα ότι μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ο αριθμός των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι πολύ μικρός.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων ενώ 5,7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως ανέφερε.
«Δυστυχώς το ποσοστό αυτό εμβολιασθέντων, ενώ μπορεί να φαινόταν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ότι αρκεί, πλέον πρέπει να αυξηθεί γιατί η μετάλλαξη δέλτα όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ επιθετική», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.
Διαβάστε ακόμα:
Αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμών στα Σώματα Ασφαλείας - Αναλυτικά τα στοιχεία