Τα άτομα που επαναμολύνονται από τον κορονοϊό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν νέα και συχνά μακροχρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Υγεία η επαναμόλυνση.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι ερευνητές κατέγραψαν δυσμενέστερες επιπτώσεις στην υγεία κατά τη διάρκεια της ενεργού λοίμωξης, αλλά ορισμένα συμπτώματα διήρκεσαν έως και 6 μήνες, υποδηλώνοντας μια άμεση σχέση μεταξύ της επαναμόλυνσης και της μακράς διάρκειας Covid.
«Η επαναμόλυνση προσθέτει ή συνεισφέρει πρόσθετους κινδύνους για την υγεία. Δεν είναι εντελώς καλοήθης και οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν την εκ νέου μόλυνση», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ziyad Al-Aly., κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξη στο Σεντ Λούις
Οι κίνδυνοι παρέμεναν είτε οι άνθρωποι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι είτε όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί νωρίτερα με το στέλεχος Δέλτα και τώρα να εκτίθενται στην Όμικρον ή στην υποπαραλλαγή του, BA.5, το οποίο μπορεί να είναι καλύτερο στην αποφυγή της προστασίας από το εμβόλιο, σημείωσε
«Είναι επίσης πιθανό η πρώτη λοίμωξη να έχει αποδυναμώσει ορισμένα συστήματα οργάνων και να έχει κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε κινδύνους για την υγεία όταν παθαίνουν δεύτερη ή τρίτη μόλυνση», προσέθεσε και επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι, αλλά είναι σαφές ότι οι επαναμολύνσεις συνεισφέρουν επιπλέον κινδύνους και θα πρέπει να αποφεύγονται».
Ο Al-Aly και οι συνεργάτες του συνέκριναν 257.427 άτομα με μια πρώτη μόλυνση από τον ιό που προκαλεί το COVID-19 με μια ομάδα 38.926 ατόμων που είχαν μια δεύτερη ή μεταγενέστερη μόλυνση και στη συνέχεια με 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν μολύνθηκαν ποτέ. Οι πληροφορίες για τη μελέτη προήλθαν από βετεράνους σε μια βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης του Τμήματος Υποθέσεων Βετεράνων.