Μετά τη δήλωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα πως ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι εύκολος, πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, καθώς βλέπουν τι συμβαίνει στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εκεί όπου τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ελάχιστα πιο υψηλά από το 30-34% και καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι.
Μετά τη Λετονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία, εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το φαινόμενο να συσχετίζεται κατά μια μερίδα ειδικών με την παρουσία του νέου τροποποιημένου στελέχους Δέλτα Plus, αν και αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.
«Πέρα από τις χώρες που παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και κακή επιδημιολογική εικόνα στα Βαλκάνια και τα ανατολικά της Ευρώπης, υπάρχουν κράτη της Δυτικής Ευρώπης που έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην πλήρη κανονικότητα», θυμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής και εξηγεί πως εάν είχαμε καταφέρει να εμβολιάσουμε τον εγχώριο πληθυσμό σε ποσοστά αντίστοιχα με εκείνα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Δανίας και της Σουηδίας, θα είχαμε επιστρέψει με ασφάλεια στην πλήρη κανονικότητα και η νόσος covid θα είχε γίνει ενδημική σαν τη γρίπη, με τους θανάτους να είναι τέσσερις φορές λιγότεροι (δηλαδή μονοψήφιος αριθμός νεκρών σε ημερήσια βάση).
Στη δεδομένη συγκυρία βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στα κράτη που πέτυχαν την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και στις άλλες βαλκανικές χώρες οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την κορύφωση του κύματος της covid, με την ανησυχία των ειδικών να επικεντρώνεται στη Βόρεια
Ελλάδα, κοντά και μετά από τα Τέμπη, εκεί όπου όλη η περιοχή βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, με το ιικό φορτίο στην επικράτεια να έχει αυξηθεί κατά 28%, τις νοσηλείες να έχουν αυξηθεί κατά 30% και τον δείκτη θετικότητας να έχει σκαρφαλώσει μεσοσταθμικά στο 1,58 - με συγκεκριμένες περιοχές να καταγράφουν αρκετά υψηλότερους δείκτες θετικότητας.
Η εκτίναξη του ιικού φορτίου υποχρέωσε τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απαγορέψουν την παρέλαση στο Νομό Ημαθίας που είναι από τους πλέον «κόκκινους», με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευή, να συμφωνεί με την ορθότητα της απόφασης αλλά να ξεκαθαρίζει πως το αν θα γίνουν ή όχι παρελάσεις είναι ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται πολλοί παράγοντες.
Από την άλλη ο αναπληρωτής καθηγητής θυμίζει πως καθώς δεν μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα περιοριστικά μέτρα προστασίας όπως είναι η χρήση μάσκας δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα σε βάθος χρόνου, καθώς θα αρχίσει να εντείνεται η κόπωση του κόσμου. Ο καθηγητής σχολιάζει επίσης πως στις παρελάσεις η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους θεατές είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πως πρέπει πάντα να φοράμε μάσκα όταν υπάρχει συγχρωτισμός
Σχολιάζοντας τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και εμπρός, ο αναπληρωτής καθηγητής εκτιμά πώς είναι στο χέρι μας να μην είναι δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά μας και τον εμβολιασμό. Ο πρώτος και ο βασικότερος παράγοντας είναι η εμβολιαστική κάλυψη στις ευπαθείς ομάδες, που πρέπει να αυξηθεί. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η συμπεριφορά μας - όσο χειμωνιάζει - καθώς πρέπει να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς και ο τρίτος παράγοντάς αφορά την τρίτη δόση του covid εμβολίου που διαδραματίζει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες αρχίζουν να μένουν ξανά αθωράκιστες, μέχρι να λάβουν την «αναμνηστική» δόση.
Την ανησυχία του για τα επερχόμενα κύματα της πανδημίας εκφράζει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) Άλκης Βατόπουλος, λέγοντας πως δεν έχει τόση σημασία πόσα κύματα θα έρθουν, όσο πόσο μεγάλα θα είναι (δηλαδή σε πόσα κρούσματα θα κάνουν την κορύφωσή τους και πόση θα είναι η διάρκειά τους.
Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι θα φτάσουμε μεσοσταθμικά τα 4000 κρούσματα την ημέρα με κάποιες μεμονωμένες μέρες να ανεβούμε ακόμα και πιο ψηλά από τα 4000 κρούσματα. Ωστόσο, ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης δηλώνει με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα καταγραφεί μια ήπια αύξηση στις νοσηλείες - της τάξης του 30% - που ωστόσο είναι πολύ μικρότερη κατά έξι ή επτά φορές μικρότερη από την κατά 200% αύξηση που είχαν δει οι επιδημιολόγοι πέρσι κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη.