Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται δεκάδες περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Σεπόλια και Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το Κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, η Κηφισιά και άλλοι δήμοι έχουν αρχίσει επιβαρύνονται σημαντικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» έμφαση δίνεται εκτός από τις παραπάνω περιοχές και σε άλλους Δήμους των βορείων προαστίων, όπως οι Δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης - Ψυχικού.
Επίσης, οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες πρόσβασης σε υποδομές υγείας.
Επιστήμονες και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα αποφευχθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα -όπως ένα lockdown λίγων ημερών στην πρωτεύουσα- με τις προσπάθειες, εάν δεν πέσει ο δείκτης μεταδοτικότητας, να προσανατολίζονται στην προστασία των ατόμων άνω των 65 και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε και από σήμερα η ισχύς των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και θα εφαρμόζονται για δυο εβδομάδες στην Αττική, προκειμένου να ανατραπεί η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.
Στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.
Νέα μέτρα στην Αττική: Tηλεργασία, αναστολή συναυλιών και περιορισμοί στις συναθροίσεις
Τα νέα αυστηρότερα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική και μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου αφορούν την υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μετακινήσεις από και προς την εργασία στο Δημόσιο σε τρία κύματα, στις 7, 8 και 9 η ώρα αντίστοιχα. Στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου. Προβλέπεται επίσης ανώτατος αριθμός 9 ατόμων σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ενώ αναστέλλονται συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους.
Αναλυτικά τα μέτρα, είναι τα εξής:
- Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
- Κλιμακωτό ωράριο εργασίας στο Δημόσιο, με σταδιακή άφιξη στην εργασία στις 7, 8 και 9 το πρωί.
- Αναχώρηση από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα σε 4 «κύματα».
- Ανώτατο όριο τα 9 άτομα όριο για δημόσιες συναθροίσεις.
- Αναστέλλονται συναυλίες σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους και προβολές σε κινηματογράφους.
- Για τους άνω των 65, περιορισμός στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις.
- Σχεδιασμός για πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.
- Συνεχείς έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα.
Σε σύνολο σχεδόν 14.000 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.084 ενεργά και 2.100 εξ αυτών είναι στην Αττική. Από αυτά, 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες γειτονιές.
Ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μετανάστες, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Η κυβέρνηση συστήνει καθολική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ καλεί τους εργοδότες να εφαρμόζουν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς το 29,07% των κρουσμάτων έχουν εντοπιστεί σε χώρους εργασίας, ενώ υψηλά είναι τα πσοστά φορέων του ιού μεταξύ συνταξιούχων και ανέργων.