Η επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σήμερα, θα κρίνει την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων, αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου, τα οποία επιβλήθηκαν στη Μύκονο μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ενδεχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού θα στείλει ένα ακόμα μήνυμα στη διεθνή αγορά ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα την πανδημία.
Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα στο νησί των ανέμων περιελάμβανε απαγόρευση μουσικής καθ'όλη τη διάρκεια του 24ωρου και απαγόρευση κυκλοφορίας 01:00 με 06:00 το πρωί.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αρμόδιες αρχές έχουν διαμηνύσει ότι όποτε και όπου χρειαστεί θα λαμβάνονται μέτρα τοπικού χαρακτήρα προκειμένου να μην διακυβευτεί η καλή υγειονομική κατάσταση που με κόπο έχει χτιστεί. Για τον λόγο αυτό οι περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου βρίσκονται διαρκώς στο μικροσκόπιο των ειδικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες Πάρος, Αντίπαρος, Σαντορίνη, Σίφνος, Σέριφος, Μήλος, Λέρος, Ρόδος, Κως, Κρήτη, Ζάκυνθος και Κέρκυρα είναι τα νησιά που αυτή τη στιγμή εμφανίζουν επιδημιολογική εικόνα που προκαλεί ερωτηματικά.
Στην ενημέρωση της Πέμπτης, 22 Ιουλίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο κατάφεραν να ανακόψoυν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και πρόσθεσε ότι η ισχύς τους, η οποία είναι μέχρι αύριο Δευτέρα, θα επανεξεταστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα αφού αξιολογηθεί η κατάσταση.
Αναπόφευκτα, μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, και η φετινή τουριστική σεζόν θα «χορέψει» στους ρυθμούς της πανδημικής κρίσης, με το μοντέλο Μυκόνου, να μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να επιβληθεί και σε άλλες περιοχές, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.
Ήδη πάντως έχει ανακοινωθεί η διενέργεια δύο τεστ και συγκεκριμένα ενός self test και ενός rapid κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό, με στόχο αφενός να θωρακιστεί η δημόσια υγεία, αφετέρου να προστατευτεί το πολύτιμο τουριστικό προϊόν.
Πάντως έως τώρα ο τουρισμός αποδεικνύεται ανθεκτικός, καθώς παρά την πανευρωπαϊκή έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα οι κρατήσεις έχουν ήδη φτάσει στο 60% του αντίστοιχου αριθμού του 2019, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να διατηρηθεί αυτή η καλή πορεία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που μεταφράζεται στην επίτευξη για τον προϋπολογισμό, ώστε να θεραπευτεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική ζημιά του 2020.
«Καμπανάκι» για ανεμβολίαστους
Στο μεταξύ έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους, δηλαδή ποσοστό 35-40%, ενώ από αυτούς το 10% - 15% θα πάει στο νοσοκομείο και ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει.
Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, περίπου 95%, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι μη εμβολιασμένοι, ενώ την ίδια ώρα οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 539% από τις αρχές του μήνα.